Dansen har kommit till Halland

Dans är populärare än någonsin och utbudet bara växer – både för dig som själv vill känna pulsen och för dig som vill uppleva dans på scen. Nu storsatsar Region Halland för att hallänningarna ska kunna ta del av dans i alla dess former!

– TV-program som ”Let´s dance” och ”So you think you can dance” har gjort att människor i alla åldrar har fått upp ögonen för dans, säger Frida Möller, projektledare för Skapa dans, Dans i Hallands koreografitävling för ungdomar mellan 13 och 25 år. Hon berättar att förra årets tävling fyllde Falkhallen i Falkenberg till sista platsen.

– Intresset för dans är jättestort och i dag är det dessutom enkelt att prova själv. Vartenda gym erbjuder zumba, afrikansk dans och dansaerobics och studieförbunden har jättemycket kurser. Dans är en träningsform där alla kan vara med, ung som gammal. Det tycker jag är härligt, säger hon. I höst anordnas Skapa dans för andra gången. Deltagarna sätter ihop och tävlar med sina egna dansprogram.

– Det är ett sätt att ta tillvara på det stora dansintresset hos unga människor och få dem att hitta skaparlusten, säger Frida Möller. En av de tolv dansgrupper som deltog förra året är Captivated, sju Halmstadstjejer som ägnar all sin lediga tid åt att dansa. Gruppen har funnits sedan 2008 och är ett sammansvetsat gäng som har hittat sin egen mix av olika dansstilar.

– Dans är häftigt för man kan ha sin personliga stil. Vi försöker alltid förmedla en känsla och ha glimten i ögat. Det ska inte vara för perfekt. Det viktigaste är att det är kul att titta på, säger Catherine Gewalli. Den inställningen räckte till en andraplats förra året och nu laddar tjejerna inför höstens tävling där vinnarna går vidare till en final med dansgrupper från hela landet.

Kommer att märkas de närmaste åren

Danstävlingen för unga är en del i Region Hallands stora satsning på dans. I och med att Halland numera själv får bestämma hur statliga kulturpengar ska användas kommer det att hända mycket på dansfronten under de närmaste åren.

– Det ger helt nya möjligheter. Dansen kommer att synas mycket mer. Bland annat jobbar vi med att visa dans i det offentliga rummet. I höst kommer Andersson Dance med en spännande föreställning till konsthallar och museer i Kungsbacka, Halmstad och Laholm, berättar Vicky Sverkersson, utvecklare på Dans i Halland. Hon hoppas också kunna locka ny publik till dansföreställningarna.

– En del tror att har du sett en dansföreställning, så har du sett alla, men det finns en otrolig bredd. Höstens dansprogram innehåller allt ifrån traditionell dans till 70-talsdisco och väldigt fysisk, akrobatisk dans, säger Vicky Sverkersson.