Gå på skattjakt i Halland

– Ska vi inte gå snart? Isak Fransén, 5 år, trampar otåligt omkring på parkeringen vid Tjolöholms slott, utrustad med gummistövlar, GPS och en liten tygpåse med glaskulor, en leksakstraktor och några andra småsaker i.

– Allt man behöver när man ska ut och leta skatt, konstaterar han.

Tillsammans med mamma och pappa, Sofia och Peter Fransén, bästa kompisen Stina Augustson och hennes familj ska han ut på skattjakt.

– Idag tänkte vi prova en slinga där man ska lösa en rad uppgifter för att få fram koordinaterna till själva skatten, säger Peter Fransén, som geocachat sedan 2005.

Geocaching innebär att med hjälp av koordinater och GPS leta reda på gömmor, så kallade cacher, som finns utplacerade överallt omkring oss. Bara här i Halland finns mer än 1 900 gömmor och totalt i världen finns mer än 1,4 miljoner geocacher – såväl i storstäder som ute i skogen.

– Cachen är oftast en plastburk med en loggbok i. Där skriver man sitt namn när man hittat skatten, berättar Christel Augustson.

– Ibland finns det också små bytessaker. Det är det barnen tycker är roligast, att se vad skatten innehåller och att byta till sig något.

Roligt sätt att röra sig

Vi promenerar upp mot slottet och Peter läser dagens första uppgift: hur många trappsteg är det upp till dörren?

Isak, Stina och lillasyster Ida Augustson, 3 år, sätter av i full fart.

– Fem trappsteg, tjoar de.

Vi antecknar och går vidare mot slottsträdgården.Här ska det räknas buskar.

– Det som är skoj är att vi gör det här tillsammans i familjen. Och barnen kommer ut och rör på sig utan att de tänker på det, säger Christel.

På hemsidan www.geocaching.com kan man hitta alla registrerade cacher. Förutom vanliga gömmor där man får koordinaterna direkt, finns det varianter där den första cachen leder till en annan eller där man måste lösa en gåta för att få fram koordinaterna.

Både svåra och enkla skatter

– Man kan göra det till vad man vill. Tycker man om att vara ute i naturen, så kan man ta cacher som finns i skogen. Alla är graderade efter svårighetsgrad och terräng och man väljer själv vilken nivå man vill lägga sig på, säger Peter.

Vi löser en uppgift till vid slottsdammen och går vidare ner mot badviken. Hur många tjocka stammar har trädet intill klipporna?

Isak, Stina och Ida pilar iväg för att ta en närmare titt. Nu närmar vi oss slutmålet. Vi räknar ihop siffrorna vi fått fram under promenaden och förhoppningsvis har vi rätt slutkoordinater …

– Det måste vara här, säger Peter och dyker in i ett buskage tätt följd av Isak.

– Vi har hittat skatten, hojtar Isak.

Stina och Ida är snabbt framme för att se vad som gömmer sig i plastlådan. Nöjda byter de till sig varsin liten leksak.

Dags för nästa anhalt – pannkakor serverade i bilens baklucka.