Halländsk fisk med smak av Asien

I våra halländska vatten finns delikatesser som lax, havskräfta och gös. Men själva fisket har blivit allt mindre lönsamt. Nu pågår ett arbete för att hitta nya vägar för Halland som fiskeregion – våga använda nya råvaror, satsa på förädling och erbjuda upplevelser kopplade till fiske. Yrkesfiskaren Börje Nilsson i Bua är en av dem som sett potentialen.

För två år sedan öppnade Börje och hustrun Wandee Fiskhuset i Bua, en fisk- och skaldjursbutik med specialiteter som vårrullar med havskräftstjärtar, och thailändsk fisksoppa smaksatt med citrongräs och koriander. Trots att butiken håller stängt på måndagar tittar kunder förbi och beställningar trillar in. Det är många som vill försäkra sig om att få tag på Fiskhusets egenfångade havskräftor.

– Vi kommer att sälja minst 400 kilo kokta havskräftor den här veckan, säger Börje Nilsson. Wandee kommer ursprungligen från Thailand, där hon lämpligt nog arbetade som kock, så hon står för recepten.

– Under sommarmånaderna säljer vi 1 000 vårrullar i veckan och vi kokar och skalar själva kräftorna till dem. Det klart att man kan köpa färdigskalade, men det blir inte samma smak, säger Wandee. Att hålla en hög kvalitet och att alltid använda fräscha råvaror är viktigt för Börje och Wandee – och det har betalat sig.

– Kundtillströmningen ökar hela tiden. I juli när sommargästerna är här kan det vara kö ända ner till vägen, berättar Börje.

Vet när fisken är fångad

Förutom färsk fisk erbjuder Fiskhuset egna sillinläggningar, sallader, fiskbiffar och patéer, rökta räkor samt varm- och kallrökt lax och makrill.

– Jag försöker skaffa fram det kunderna vill ha, säger Börje. Mycket av det som säljs i butiken kommer in med fiskebåtarna till Bua hamn, 200 meter från butiksdörren.

– Jag vet när fisken är fångad och av vem, det är en garanti för att det vi säljer är färskt, säger Börje.

Själv fiskar han inte mycket med sin båt Tärnan längre, det räcker inte tiden till för. Att Börje efter 30 år som yrkesfiskare har satsat på förädling och försäljning hänger samman med att han blev pappa.

– Jag var hemma mycket med våra flickor Olivia och Linnea eftersom min fru behövde studera och lära sig svenska, berättar Börje. När han skulle börja jobba igen efter pappaledigheten fick han en chock. Fiskeriverket utgick från hur många dagar han hade fiskat under föregående år och tilldelade honom bara 40 fiskedagar.

– Det fanns ingen möjlighet att få det att fungera ekonomiskt, så jag valde att göra något åt saken, säger Börje. Resultatet blev Fiskhuset som öppnade till påsk för två år sedan.

Nytt samarbete stärker fiskenäringen

Fisket och inte minst laxen är ju tätt förknippade med Halland, men minskad tillgång på fisk har gjort att yrkesfiskarna blivit färre. För att stärka fiskerinäringen i länet finns därför numera Fiskeområde Halland. Här samarbetar bland annat Region Halland och länsstyrelsen med företag och organisationer inom den halländska fiskenäringen. Tanken är att samarbetet ska leda till satsningar på exempelvis förädling av fisk och skaldjur, till turism och upplevelser med anknytning till fisket samt nya, spännande råvaror. Börje Nilsson tror att det finns stora utvecklingsmöjligheter.

– Jag tror att det finns plats för många fler sådana här affärer längs kusten. Folk vill kunna handla där de bor och vi har bra råvaror här i Halland!