Lyckas med ditt företag

Många drömmer om att starta och driva eget. Om att förverkliga en idé, få frihet att bestämma mer själv, se något växa eller kanske förbättra något. Även om Halland har ett starkt näringsliv kan bra alltid bli bättre. Därför arbetar Region Hallandför att skapa möjligheter för fler företag att starta, och för att befintliga ska utvecklas och växa. Mentorskap är en av flera satsningar.

Mentorshjälp. Att som ny företagare dra lärdom av andras erfarenhet är en god idé. Efter att ha startat Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge har Sara Wennerström gott stöd av erfarna mentorn Birgitta Henning.

Sara har alltid älskat att baka. Helst med surdeg. I sökandet efter sommarbostad fann hennes familj för några år sedan en pärla byggd 1900 i Slöinge och flyttade dit från Göteborg. I uthuset fanns en gammal bakugn. Sara såg möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget stenugnsbageri, och startade bloggen sarabakar.se som berättar om projektet. Huset blev permanentboende och för familjen tog livet en helt ny vändning.
Sara började en utbildning till hantverksbagare, sa upp sig från jobbet som projektledare på en kommunikationsbyrå och anställde en professionell bagare samt en bagarlärling.

– Jag hade drivit företag inom reklam och information tidigare, men hade ingen erfarenhet av bageribranschen. Rollen som arbetsgivare var också ny och jag ville ha någon att bolla olika frågor med, berättar Sara.

Hon kontaktade Almi och fick förslag på samarbete med mentorn Birgitta Henning som har mångårig erfarenhet av organisations- och affärsutveckling.

Såg behovet av struktur

I februari i år öppnade bageriet. Sara beskriver de första månaderna som ”ett stort, härligt kaos”, med mycket långa arbetsdagar. När den första euforin lagt sig insåg hon nödvändigheten av struktur. I det arbetet har hon starkt stöd av sin mentor.

– Jag är bra på konkret arbete, att verka i nuet, kommenterar Birgitta. Sara menar att det är otroligt viktigt att ha tillgång till en erfaren person som ser saker utifrån.

– Birgitta och jag träffas regelbundet men hörs också på telefon när det är något särskilt som behöver diskuteras. Till exempel är personalfrågor väldigt viktiga för mig – det är avgörande för framgång att alla trivs och fortsätter att utvecklas.

– Arbetet med Solhaga är särskilt intressant eftersom jag inte bara jobbar med Sara utan med en hel personalgrupp, menar Birgitta. Mentor och adept talar om ett ömsesidigt utbyte där de lär av varandra. 30 års åldersskillnad till trots.

Tips på bra kontakter för nyföretagare:


Almi företagspartner

Erbjuder finansiering och rådgivning.

Nyföretagarcentrum
Kostnadsfri rådgivning när du startar eget företag.

Företagsutvecklarna
Kostnadsfri rådgivning och vägledning för företag som vill utveckla sin verksamhet.

Marknadsföreningen i Halland
Mötesplats för företagare i Halland.

Företagarna
Medlemsorganisation som stöttar företag med bland annat juridisk hjälp.

Companion
Kostnadsfri rådgivning främst till småföretagare som genom samverkan vill utveckla sin verksamhet.

Connect Halland
Hjälper till att paketera en idé för att funka på marknaden.

WiN
Ideell förening för företagsamma kvinnor.

Unik
Affärsnätverk för unga företagare.

Företagsrådgivning i din kommun
Kontakta näringslivsenheten i din kommun. De förmedlar kontakter utifrån dina behov.

Tips på bra kontakter för etablerade företag:


Styrelseakademin
Erbjuder bland annat utbildning och konsultation i styrelsearbete och rekrytering av mentorer och styrelseledamöter.

Exportrådet
Kostnadsfri rådgivning i exportfrågor till dig som är småföretagare

Sydsvenska Handelskammaren
Ger medlemmar rådgivning inom bland annat export, import och affärsjuridik.

För mer info: www.regionhalland.se/starta-foretag