Så svarar experterna

Vilka är hallänningarnas vanligaste frågor om hälsa och sjukdomar? Tre erfarna vårdmedarbetare inom Region Halland ger här exempel på frågor som de ofta får, och på svaren som de ger.

Annelie Bolmvall, barnmorska på ungdomsmottagningen i Kungsbacka

Fråga:

Jag har haft sex utan kondom. Behöver jag testa mig för klamydia?

– Ja, klamydia är den vanligaste könssjukdomen bland ungdomar och den ökar stort i Halland. Oftast märker man inte att man har smittats och därför måste du testa sig för att få veta. Klamydia är allvarligt; det kan bli problem med att få barn.

– Använd alltid kondom! Då får du ett bra skydd, även mot andra könssjukdomar. Även du som är homo- eller bisexuell måste skydda dig.

– Du kan få hjälp att testa dig på ungdomsmottagningen. Fler tjejer än killar testar sig men det är lika viktigt att killar gör det. Man kan också testa sig enkelt via webben. Både test och behandling är gratis.

Testa dig via klamydiatest.nu
Läs mer på umo.se.  Välj Sex och Könssjukdomar.

 

Helena Pettersson, dietist på barnkliniken på Hallands sjukhus Halmstad

Fråga:

Mitt barn är tre år och knubbigt. Vad kan jag göra?

– Förskoleåldern är en lämplig tid att grundlägga bra matvanor. Då håller de ofta hela livet. Föräldrarna är förebilder och det är klokt av er att se över hela familjens vanor, och ovanor. Grunden är regelbundna måltider och att minska småätandet. En portion bottnar efter 20 minuter. Känn efter innan ni tar mer! Lagad mat mättar mer än smörgås.

– Vatten är en bra vardagsdryck. Se juice, saft, läsk och andra godsaker som lyx vid speciella tillfällen. Ett glas juice, saft eller läsk mer än ditt barn behöver varje dag kan göra att vikten ökar 4 kilo på ett år. En normal viktuppgång för treårsåldern är 2,5 kilo per år.

– De fyra grundstenarna för en bra vikt är regelbundna måltider, lördagslyx, vardagsvatten och rörelse varje dag. Det går att ändra vanor och rutiner, men man måste lära om.

Vill du ha tips på bra mellanmål
–ladda ner eller beställ broschyren ”Bra mellanmål för ditt barn” 
Läs mer på 1177.se under temasidorna Barn och föräldrar.

Anders Hernborg, allmänläkare på vårdcentralen i Hyltebruk och informationsläkare i Region Hallands läkemedelskommitté

Fråga:

Jag har flera äldre släktingar som fått stroke. Jag är kvinna, 45 år, röker inte, har lite övervikt och motionerar ”normalt”. Har jag hög risk att få stroke?

– De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder, högt blodtryck och rökning. Har du diabetes är risken också ökad. Ärftlighet för hjärtkärlsjukdom, där stroke är en del, spelar roll främst om nära släktingar har fått stroke eller andra tecken på hjärt-kärlsjukdom tidigt – männen före 50 och kvinnorna före 60 års ålder.

– Frågan är kanske i stället vad som minskar risken. Motionera regelbundet; det kan räcka med raska promenader en halvtimme 3–5 gånger i veckan. Ät varierad kost som inte är för kaloririk, med mycket frukt och grönt. Undvik rökning, givetvis! Dessa saker påverkar på många sätt, bland annat sänks blodtrycket. Har du inte högt blodtryck är nog din risk rätt normal.

Läs mer på www.strokeforbundet.se 
Fler frågor och svar hittar du på 1177.se och på umo.se.
Där kan du också ställa dina egna frågor.