Smart vardag

Har du upptäckt alla smarta prylar som kan underlätta i vardagen? Mindre hjälpmedel skrivs inte längre ut av vården, men nu kan du i stället hitta dem i vanliga butiker nära dig.

”Smart vardag” är en verksamhet inom Hjälpmedelscentralen. Uppdraget är att hjälpa hallänningarna att hitta bra produkter – allt ifrån greppvänliga osthyvlar till griptänger och fjärrkontroller.

– Vi ska fungera som informatörer och vägledare och jobbar mycket med att informera förskrivare, personalen på äldreboenden och inom hemtjänsten. Vi är också ute på pensionärsträffar, anhörigföreningar och på vårdutbildningar, säger Gunilla Motin, ansvarig för ”Smart vardag”.

Alla kan ha nytta av hjälpmedlen

– Det rör sig om produkter som vem som helst kan ha nytta av. Du behöver inte ha ett funktionshinder, säger Gunilla och visar upp en tubnyckel:
– Det här var årets julklapp i min familj för något år sedan. Med den får du ut den sista tandkrämen ur tuben utan problem. På tolv olika platser runt om i länet finns utställningar laddade med smakprov på bra småhjälpmedel och information om var du kan köpa dem. Idag finns produkterna förutom i specialbutiker också hos till exempel varuhus och hälsokostbutiker.

– Utbudet har ökat, nu finns det återförsäljare i alla Hallands kommuner. Många drar sig för att beställa sådana här produkter via nätet, man vill klämma och känna på dem innan man bestämmer sig, säger Gunilla. Hon betonar att en smart sak inte behöver vara avancerad. Många får aha-upplevelser när de ser vilka hjälpmedel som finns för att till exempel öppna ett burklock som sitter hårt.

– Man behöver inte heller alltid köpa specialprodukter. När det till exempel gäller att öppna korken på mjölkpaketet brukar jag tipsa om att ta till nötknäckaren eller polygripen, säger Gunilla Motin.

Här kan du läsa mer om "Smart vardag"

Förteckning över försäljningsställen i Halland (PDF-dokument, 101 kB)