6 frågor till Magnus Jensner

Magnus Jensner, 52 år, som sedan mittenav mars är ny chef för Hallands Konstmuseumi Halmstad.

Mahnus Jensner, chef hallands Konstmuseum

Du kommer från ett jobb som chefsintendent på superhäftiga Artipelag på Värmdö, utanför Stockholm. Vad fick digatt ta jobbet som museichef i Halmstad?
– Museet har stora och intressanta samlingar, duktig personal,bra ekonomi och sedan ska det byggas om och till underde närmaste åren.

Tidigare har du haft liknande jobb på Modernas filial i Malmö och på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Vad är du mest stolt över i din karriär så här långt?
– Ett antal stora utställningar med internationella stjärnorsom Andrea Fraser och Mark Dion. Sedan är jag väldigt nöjdmed att jag fick vara med från starten och bygga upp verksamheternabåde i Malmö och i Helsingborg.

Din bror är konstnär. Var kommer ert kreativa intresse från?
– Vi får ofta den frågan, men har inget riktigt svar. I 12–13-årsåldern ville jag bli arkitekt och senare försökte jag vara konstnär…När jag som vuxen studerade konstvetenskap i Lund ochi USA kände jag att jag hamnat rätt.

Du bor i Malmö. Är det aktuellt med att flytta till Halland?
– Jag har familj, fru och två barn, som har jobb och skolasom de trivs med så vi får se vad som händer på sikt.

Halmstadgruppen eller Varbergsskolan – vilken konstnärsgrupp föredrar du?
– Om jag tvingas välja får det nog bli Halmstadgruppen.De pekar mest framåt. Varbergsskolan är mer traditionelltmåleri. Men, all konst som är bra är intressant.Du har ett brett kontaktnät inom konstvärlden.

Du har ett brett kontaktnät inom konstvärlden. Vad kan hallänningarna förvänta sig med dig som chef för Hallands Konstmuseum?
– Vi ska visa upp museets spännande samlingar på ett nyttoch mer pedagogiskt sätt. Museet kommer sedan att varastängt i ungefär 1,5 år under ombyggnaden. Då kommer viatt ha mer verksamhet ute i länet. När museet sedan återinvigs 2018 så kommer det att bli med dunder och brak.