Skogen eller havet? I Anneli Andeléns liv finns både och

Man skulle kunna säga att hon har detbästa av två världar: inlandet och skogennär hon jobbar och kusten och närheten tillhavet på fritiden. Men när vi pressar AnneliAndelén att välja sin bästa livsplats så blirdet Bobergs udde…

Många känner henne som målspottande forwardi succélaget Öxabäck IF eller som företagsam vdför familjeföretaget Maa Såg. Men sedan några århar Anneli Andelén inlett en tredje ”karriär” som tar detmesta av den tid då hon inte är på jobbet – som mamma tillWilmer och Elsa.
– Hemma är det nog barnen som styr, säger hon och tittar utöver sågverket där hon sedan millennieskiftet är högsta chef.

I högsta divisionen

Anneli växte upp i Älvsered och där tillbringade hon sina 15första år innan det blev dags att flytta till Skene för att pluggapå gymnasiet. Det var brorsans fotbollsintresse som lockadehenne in i sporten:
– Jag hade prövat några individuella sporter men insåg hurroligt det är med fotboll. Jag är mer av en lagspelare, säger hon.Anneli var en viktig faktor i slutet av Öxabäcks storhetstid.
Laget från den lilla byn var med i högsta divisionen fram tillmitten av 90-talet.– Det var en fantastisk tid och vi var ett gott gäng. Ochi fotbollen lärde jag mig mycket, säger Anneli. Det var minhögskola i ledarskap och jag mötte många bra ledare, menockså motsatsen. Och man kan lära sig av båda typerna.Mellan 1985 och 1995 spelade Anneli 88 landskampermed det svenska damlandslaget. Efter tiden i Öxabäck blevdet tre år som proffs i Japan
.– Det var en häftig upplevelse för en liten blyg tjej från Älvsered. Åren i Japan gav mig mycket och där utveckladesjag som spelare men också som människa.
Anneli började tidigt jobba i sågverket som hennes pappahade startat på 50-talet. Något annat jobb var aldrig aktuellt.– Under fotbollsåren jobbade jag här på sågen till och från,och 1998 var jag tillbaka på allvar. Året efter la jag undanfotbollsskorna, berättar Anneli som i dag driver sågverkettillsammans med sin bror Peter och kusinen Lenny.Det finns stora likheter mellan idrott på elitnivå och företagande,menar Anneli:– Det handlar om att sätta upp mål och jobba stenhårt föratt nå dem.

Varje stock måste leverera

Som vd har hon hand om personalfrågor, ekonomi, redovisning,är ansiktet utåt och något av en alltiallo. Och att drivajust sågverk är speciellt. Det är en stor efterfrågan på de produkterman tillverkar – kruxet är att få tag i tillräckligt mycketråvara till rätt pris.
– Vi lever fortfarande med sviterna efter Gudrun, sägerAnneli. Många sågverk investerade mycket då, så det finnsen överkapacitet. Det är ju ganska talande att vi har två inköpareoch en säljare här på sågen…Och då gäller det att få ut så mycket utbyte som möjligt avvarje stock. Därför investerar Maa Såg hela tiden i den senastetekniken. Det har blivit satsningar för 70 miljoner kronor underde tio senaste åren.
Salt eller sött?I Annelis liv finns både och!Här är bästa livsplatsen! Att bada eller bara fika på Bobergs udde ärhärligt, säger Anneli Andelén. Att hon bor på bekvämt cykelavstånd görju inte saken sämre.
I dag arbetar 15 personer i företaget som omsätter närmare115 miljoner kronor på ett år. Och det är full rulle
:– Sextio procent går på export. Vi säljer mycket till Hollandoch England och det är bra efterfrågan. Varje dag sågar vi upprunt 3 000 stockar – det motsvarar 15 lastbilar med släp…

Höns, fiske, bad och GOLF

Full rulle är det också hemma i den gamla gården på Mannabergi Skrea, där Anneli sedan 2011 bor med partnern Lisa ochbarnen Wilmer och Elsa samt ett antal hönor och en tupp.– Barnen fyller det mesta av fritiden, så det har inte blivitså mycket golf de senaste åren, säger Anneli som annarstycker att golfbanan i Falkenberg är ett riktigt smultronställe.– Den är spelbar tidigt på våren och där är fantastiskt fintnär vitsipporna slår ut. Och så är den öppen. Man behöverinte leta så mycket efter bollarna…En annan favoritplats är Kärnesjön, där hon sedan längehaft tillgång till en fiskestuga.
.Anneli har bott i Falkenberg sedan slutet av 90-talet:
– Är man uppvuxen i Älvsered så är det ju Falkenberg somär ”stan” så det var ganska naturligt. Och jag trivs verkligenvid havet. Att fika eller bada med ungarna nere vid Bobergsudde en skön sommardag är helt fantastiskt. Bättre kan maninte ha det…

Kort om Anneli Andelén

Yrke: Vd på familjeföretaget Maa Såg i närheten avuppväxtorten Älvsered.
Familj: Partnern Lisa och barnen Wilmer och Elsa.
Idrott: Golf, men inte så mycket sedan barnen kom.Anneli har 16 i handikapp.
Läser: Senast två böcker av Jussi Adler-Olsen:”Kvinnan i rummet” och ”Fasanjägarna”. Mycket bra böcker, tycker Anneli.
Övrigt: Blev 2013 utsedd till årets mest företagsammahallänning