Museet på Fästningen fyller 100

I sommar är det 100 år sedan museet på Varbergs fästning öppnade.

Hundraåringen lever i högönsklig välmåga och fyller nu, med sin växande verksamhet, det mesta av byggnaderna runt borggården på Varbergs fästning.

För snart två år sedan kunde museet nyöppna efter en omfattande ombyggnad som givit mer ändamålsenliga lokaler, samtidigt som tillgängligheten förbättrats rejält.

– Det har blivit väldigt bra, säger museichefen Curry Heimann. De nya lokalerna fungerar väl och våra nya basutställningar har blivit uppskattade.

Festkväll att minnas

Under jubileumsåret bjuder museet på ett omfattande program. I dagarna kommer en bok om hundraåringen med titeln ”Museet på Varbergs fästning 100 år” där presentationer av föremål ur samlingarna varvas med berättelser om museets historia. Den 28 april är det Öppet hus. Det blir en kväll att minnas med lustifikationer med mera.

Framtiden då?

Utmaningen är att fortsätta utveckla verksamheten på fästningen och samtidigt nå ut till fler, även på andra platser, menar Curry Heimann:

– De flesta av våra runt 100 000 besökare kommer under sommaren, säger han. Vi vill locka fler att besöka oss året runt. Samtidigt vill vi, i nära samarbete med övriga museer, vara närvarande mer runt om i Halland. Vi arbetar allt mer med till exempel vandringsutställningar och vill vara hela Hallands kulturhistoriska museum.

 Axplock ur museets program under 2016
Bike Power. Sommarens stora utställning, som öppnar 12/6, sätter in cykeln i ett kulturhistoriskt sammanhang.
Fotosalongen 2016. Fotosalongen, som öppnar 18/9, gästas i år av fotografen Peter Gerdehag, känd för ”Kokvinnorna” och ”Hästmannen”.
Anno 1916. I advent blir det julstämning anno 1916!

 

Nummer 1. Innan tändstickorna uppfanns användes en skörask att förvara eldonen. i

Nummer 1 av 120 000 prylar


Norra Hallands Kulturhistoriska förening bildades 1916. Skörasken, på den lilla bilden, var det första föremålet som registrerades i museets samlingar.

Nu, 100 år senare, har efterföljaren Hallands kulturhistoriska museum 120 000 föremål av vilka bara en bråkdel visas på museet. Målet med museiföreningen var att skapa ett hembygdsmuseum och det är föremålen från föreningens insamling som utgör grunden i dagens samlingar.

Det första museet inhystes i det mellersta valvet på Varbergs fästning. Grunden till samlingarna kom från ett stort inköp efter riksdagsman Alfred Bexell som länge samlat kulturhistoriska objekt från Halland.

I början av 1920-talet anställdes journalisten och hembygdsforskaren Albert Sandklef för att sköta samlingarna.

Under hans tid som chef på museet, fram till 1961, utvecklades museet till ett av Sveriges viktigaste fornminnesarkiv. Under Sandklefs tid gjordes också de fynd som gjort museet allmänt känt – Bockstensmannen som hittades 1936 i Åkulla och kulknappen, den kula som sägs ha dödat Karl XII, och som hittades i Öxnevalla.

Museet har för länge sedan vuxit ur mellersta valvet och huserar nu i byggnaderna kring borggården högst upp på fästningen. Magasinen, som innehåller de 120 000 föremålen, finns på flera platser runt om i Varberg.

Kristina Brixson och Ulla Johansson är två av totalt sex personer som arbetar med att digitalisera föremålen i samlingen i ord och bild.

– Samlingarna ska bevaras till eftervärlden, men föremålen ska också göras tillgängliga för allmänheten på internet, säger antikvarie Kristina Brixson.

– Om du är nyfiken kan du följa oss på Facebook och Instagram, säger assistenten Ulla Johansson.

Trångbodda. Personalen får många frågor från folk som vill skänka saker till museet. – Vi är trångbodda, men tar naturligtvis emot föremål som har en historia som kompletterar de samlingar vi redan har, säger antikvarie Kristina Brixson.

Trångbodda. Personalen får många frågor från folk som vill skänka saker till museet. – Vi är trångbodda, men tar naturligtvis emot föremål som har en historia som kompletterar de samlingar vi redan har, säger antikvarie Kristina Brixson.