Nya kortlösningar gör det enkelt att åka kollektivt

Det ska vara enkelt att pendla till jobbet. Därför erbjuder nu Hallandstrafiken flera nya kortlösningar för företag och anställda som pendlar till jobbet. Ett av de företag som nappat är Gekås i Ullared.

Gekås arbetar kontinuerligt för att minska sin påverkan på miljön och som första stora företag i Halland erbjuder nu Gekås sina drygt 750 fast anställda medarbetare att köpa årskort för kollektivtrafiken via företaget. Och att sedan betala genom avdrag på lönen under tolv månader.

– Vi letar ständigt efter olika klimatsmarta lösningar. Det är vardag för oss, och handlar om allt från sopsortering till en egen tappstation för bilar som drivs med biogas, säger företagets personalchef Inger M Carlsson.                                                                                                                Foto: Bo Håkansson

Vill få fler anställda att ställa bilen

– Att få fler att ställa bilen och åka kollektivt till jobbet är en del i vårt miljöarbete. Därför var det ett enkelt beslut att tacka ja till möjligheten att låta våra medarbetare köpa årskort via oss.

Först ut i Halland att köpa det nya årskortet för företag och tjänsteresor var Skatteverket i Halmstad, vars medarbetare varje år gör cirka 800 enkelresor i tjänsten mellan Halmstad och Göteborg. Skatteverket ser många fördelar med inköpet av årskort som underlättar när myndighetens medarbetare reser i tjänsten.

– Framför allt förenklas administrationen och inköpet av biljetter. Och förhoppningsvis ska det också på sikt innebära lägre kostnader för våra tjänsteresor totalt, säger Sven Lorentzon, controller på Skatteverket.

Ett sätt att öka resandet i Halland

Åse Allberg, verksamhetschef på Region Hallands avdelning för regional samhällsplanering, dit  ollektivtrafiken hör, är mycket nöjd med att Skatteverket och Gekås snabbt sett fördelarna med Hallandstrafikens nya förmånliga erbjudanden.

– Regionens mål är att resandet med kollektivtrafiken ska öka med minst fem procent årligen, och att det ska vara ett enkelt och attraktivt alternativ. Det är fantastiskt roligt att ett stort företag som Gekås erbjuder sina medarbetare att kunna ställa bilen och resa kollektivt istället.