Körgillet - hela Hylte tar ton

"Musik ska byggas utav glädje ..." I början av september ska hela Hylte fyllas av sång. Då arrangeras Körgillet, ett kulturevenemang som ska sätta kommunen på kartan i många år framöver.

 Flera tusen personer väntas komma, för att sjunga själva eller för att lyssna på härlig körsång.

Det de inbjuds till är en feelgood-helg i körsångens tecken. Under fyra dagar, 5–8 september, ska varenda ort i Hylte kommun sjuda av sång, musik, konst och allt som finns att erbjuda i form av kultur-och turismaktiviteter.

– Vi ser musiken – som alla kan förenas i – som ett redskap för att skapa en levande landsbygd i Hylte, förklarar projektledare Daniel Sanjay Hansson.

Arrangemanget cirklar runt de cirka 600 sångintresserade från Halland och övriga Sverige som ska tas emot under Körgillet. Dessa ska fördelas ut på olika orter, där de i tre dagar ska träna körsång i kyrkorna och även uppleva Hyltes landsbygd, allt under ledning av rikskända musikprofiler som Micke Syd, Cecilia Wennersten, Rickard Söderberg med flera.

Finalen – en utomhuskonsert i storformat

Den fjärde dagen, söndagen den 8 september, är det dags för final – då framträder alla körer gemensamt i en jättestor utomhuskonsert i Landeryd, där populära Tågdagarna pågår parallellt.

Körgillet stöttas ekonomiskt av Region Halland, som varje år bidrar till kommunala kultursatsningar runt om i Halland, för att sprida kultur till fler invånare och platser.

Tanken är att Körgillet ska bli ett bestående kulturarrangemang. Men samtidigt är det också en storsatsning på att göra Hylte kommun attraktivt – för turister, nya invånare och nya företag. Och på att erbjuda nya möjligheter för dem som redan bor och verkar i kommunen.

Bara fantasin sätter gränser

– Deltagarna i Körgillet behöver boende, mat och fritidsaktiviteter, och här har de lokala företagen, körerna och föreningarna på varje ort en jättechans. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan göra, säger Linda Wennerholm, näringslivsutvecklare. Idéerna är redan många och det kläcks ständigt fler.