Gör våra mumsiga mellanmål

Kan makrill i tomatsås vara något för två hungriga ishockeykillar? Halland – bästa livsplatsen lät tonåringarna Gustaf och Jonatan testa olika mellanmål med hjälp av dietisten Helena Langvall.

Ibland är det bråttom. Samtidigt vet vi ju alla hur viktigt det är att äta vettigt, för att må bra och för att orka med. Dietisten Helena Langvall, som till vardags arbetar på barn- och ungdomskliniken på Hallands sjukhus Halmstad fick en utmaning: sätt samman fem mellanmål som är goda, lätta att göra, gör gott i kroppen och som passar för hungriga tonåringar.

Det blir en intensiv timme när Gustaf Wikberg och Jonatan Källman lagar matiga mackor och läckra röror. Och en hel del prat om mat.

När är frukten mogen ?

Att alla egentligen borde äta mer frukt och grönsaker vet Jonatan och Gustaf. Likaså att ägg innehåller protein, och därför mättar länge. Men hur vet man om en frukt är mogen, och god att äta?

– Man luktar på den, förklarar Helena. När frukten mognar utvecklas sockret, och den doftar som den smakar. Jonatan gillar groddar och hans spontana kommentar när Helena plockar fram en burk är "Det är ju jättegott".

Men hur gör man för att odla egna?

– Det är enkelt, berättar Helena. En glasburk med frön som man vattnar några dagar och sen kan man börja äta. Det blir nästan som ett litet husdjur ...

Oväntat gott

Makrill då? Kan man äta det? Båda mellanmålskockarna är ganska skeptiska – inte minst till lukten. Men i Helenas recept används makrill i tomat på varm macka, med ananas och ost. Nyttigt, proteinrikt och mättande.

– I recepten har jag försökt få med ingredienser som är nyttiga, men som också ger bra  smakkombinationer, säger Helena.

Hungriga, och på väg till hockeyträningen, kan sedan Gustaf och Jonatan avnjuta sina egenhändigtfixade mellanmål. Och de ger tummen upp. – Jättegoda. Särskilt makrillmackan...