Tips på mellanmål

Mellanmålstips från dietisten Helena Langvall

Fruktsallad

- 1 port

½ äpple
½ päron
½ banan
½ dl hallon

½ dl Keso, kesella eller naturell yoghurt till servering

Gör så här:

1. Skölj, dela och kärna ur äpplet och päronet.
2. Skär frukten i små bitar.
3. Skala och mosa bananen i en liten skål. Blanda ner hallonen.
4. Lägg allt i en skål och blanda väl.
5. Servera gärna med lite Keso, naturell yoghurt eller kesella.

Apelsinkeso med kanel

- 1 port

125 g keso (drygt 1 dl)
1 apelsin
½ krm kanel (= lite grand)

Gör så här:

1. Lägg upp keson i en skål.
2. Skala apelsinen och klipp den i mindre bitar. Blanda ner i keson.
3. Smaksätt med lite kanel. Servera med en knäckesmörgås och 1 glas mjölk.

Tips!
• 1 klippt torkat fikon är också gott som smaksättning i apelsinkeson.

Knäckemacka med skinkost, päron och alfaalfagroddar

- 1 port

1 skiva gott knäckebröd
1 msk mjukost på tub, t ex skinkost
2 skivor päron
en liten näve alfaalfagroddar

Gör så här:

1. Bred mjukosten på knäckebrödet.
2. Skiva ett par skivor päron. Lägg dem på mjukosten.
3. Toppa med en liten näve alfaalfagroddar.

Tunnbrödsrulle med ägg och kaviar

- 1 port

1 skiva mjukt tunnbröd, gärna nyckelhålsmärkt
½ msk kaviar
1 ägg

Gör så här:

1 Knäck ägget i en skål. Vispa ihop det lite med en gaffel.
2. Mikra på full effekt i 20 sek.
3. Ta ut och rör om. Mikra 20 sek till. Låt svalna.
4. Bred kaviar på tunnbrödet.
5. Lägg på äggröran. Rulla ihop till en god smörgås. Servera med 1 glas mjölk och eventuellt en frukt.

Varm macka med makrill och ananas

- 1 port

1 skiva mjukt gott bröd, gärna nyckelhålsmärkt
1 tsk smörgåsmargarin
½ burk makrill i tomatsås
2 msk ananaskross
2 skivor ost

Gör så här:

1. Bred smörgåsmargarin på brödet.
2. Lägg på makrillen.
3. Lägg ananasen i en liten sil och pressa ut saften. Lägg ovanpå makrillen.
4. Skiva över ett par ostskivor.
5. Mikra på full effekt 2-3 minuter. Servera med 1 glas mjölk.

Rostad havregröt med mjölk och kanel

- 1 port

1 dl havregryn
½ krm salt
½ krm vaniljsocker
½ krm kanel
2 dl mjölk

Äppelmos och mjölk till servering

Gör så här:

1. Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de får fin färg. Rör om hela tiden och se upp så att de inte bränns.
2. Lägg havregrynen i en stor tallrik tillsammans med salt, vaniljsocker, kanel och mjölk. Mikra på full effekt 2 minuter.
3. Låt stå och svälla lite. Servera med äppelmos och eventuellt lite mjölk samt en knäckemacka eller frukt.