Ung Företagsamhet fick Martin att våga starta eget

Martin Bäckman kände tidigt att han ville bli egen företagare. Idag, snart 21 år gammal, är han vd för två företag med butiker och verkstäder i Varberg och Halmstad.

– Men utan Ung Företagsamhet på gymnasiet hade jag inte suttit här och gjort det jag gör nu, säger Martin medan han byter ännu en kraschad framsida på en smartmobil.

För Martin var det självklart att välja gymnasiets teknikprogram med inriktning på företagande. Och lika självklart att starta UF-företag tillsammans med några klasskamrater.

I veckor letade de efter en produkt att importera och sälja. Valet föll till slut på en hörlursdelare från Kina som gör att två kan lyssna på musik samtidigt – med bättre ljudkvalitet än liknande produkter som då fanns på svenska marknaden.

Idén var framgångsrik och UF-företaget Share UF sålde 150 hörlursdelare. Vinsten gick till fortsatt marknadsföring och till att betala tillbaka det startkapital som lånats av släktingar.

Uppköpta efter ett halvår

Efter gymnasiet började Martin och hans kompis Robin Noborg att reparera mobiltelefoner på  hobbybasis. Snart hade en ny affärsidé vuxit fram och i början av 2012 lånade de 25 000 kronor var för att starta aktiebolaget Repairstore. Redan efter ett halvår blev de uppköpta till hälften av bolaget Skalshop.se, där Martin sedan i mars är vd – en titel han vande sig vid redan som UF-företagare.

Kanske på heltid i framtiden

Någon lön har Martin och Robin inte tagit ut ännu. De lever fortfarande på jobb de har bredvid firman.
– Vi fick rådet att först bygga upp ett rejält företag, säger Martin som är glad för sin deltidsanställning i cykelaffären där han jobbat sedan har var femton.

 – Det är roligt att vara egen företagare och en vacker dag kan vi kanske ägna oss åt detta på heltid.