Elisabeths affärsidé ska förenkla sysslorna i häststallet

Elisabeth Carlund älskar hästlivet. Men stallsysslorna är onödigt tunga och hon söker ständigt smarta lösningar för att underlätta slitgörat. Uppfinningar har blivit en affärsidé och med hjälp av konsultcheckar och innovationslån har hon kunnat starta eget företag.

– Utan ekonomisk hjälp hade jag inte kommit igång. Företaget är fortfarande i startskedet, säger hon.

Carlund Horse Equipment AB bildades 2009 och är ute på marknaden med sin första patentskyddade produkt, ett torkskåp för hästtäcken. Samtidigt är en mindre modell av torkskåpet under utveckling.

– Hästtäcken är storsäljare i och med att många hästar hålls kortklippta. Emellanåt måste täckena tvättas och torkas efter regn och svettiga hästryggar. Torkskåpets inredning förenklar hanteringen av de stora och tunga täckena, säger hon.

På marknaden finns snart även ett system för flexibel sadelkammarinredning och ett väggfast sadelvårdsskåp i lämplig arbetshöjd med plats för tillbehör.

Eget försöksstall

Elisabeth jobbar deltid som inköpare på SKF i Göteborg och bor i Kungsbacka med man och två tonåringar. Återstående tiden av arbetsveckan ägnas åt det egna företaget.

Tre gånger i veckan åker hon till en hästgård i Fjärås för att sköta om egna hästen Ebony Candy. Hästgården har blivit hennes försöksstall. Här testar hon lösningarna och får nyttig feedback från stallkamraterna.

Företagets utveckling bygger på ekonomisk hjälp. Almi Företagspartner beviljade ett innovationslån på 600 000 kronor och Region Halland har två gånger tilldelat henne en konsultcheck på 50 000 kronor. Pengarna har använts till att i samarbete med en industridesigner ta fram koncepten och att tillverka prototyper.

Nymodig i konventionell bransch

Elisabeth är medlem i Göteborgs uppfinnarförening. Hon ser ingen nackdel i att vara kvinna i en mansdominerad uppfinnarkår.

– När kunder, leverantörer och andra företagare märker att jag vet vad jag talar om blir jag väldigt positivt bemött, säger hon.

Ridstallar behöver nymodigheter, hävdar Elisabeth Carlund. Hon var hästtjej som liten och när hon för fem år sedan började rida igen upptäckte hon att stallarbetet var lika slitsamt som förr.

– Inte mycket hade hänt under de åren. Hästbranschen är konventionell, säger hon.

Elisabeth Carlund vill att stallarbetet ska vara smidigt och praktiskt.

– Så att man får mer tid för hästen, säger hon.