1:a pris – Jonas laxrecept

Fläder - och äppelmarinerad lax

(4 portioner ) 

400 g kallrökt lax, utan skinn
2 äpplen (lagom syrliga)
0,5 dl flädersaft (koncentrerad)
0,5 dl äppelcidervinäger
1 knippe persilja
flingsalt

Gör så här

• Blanda flädersaft och äppelcidervinäger.

• Skala, kärna ur och tärna äpplena.

• Strimla eller tärna laxen och hacka persiljan.

• Lägg allt i marinaden.

• Krydda med flingsalt. 

Potatissallad med pepparrot

(4 portioner ) 

1 kg fast potatis
3 dl gräddfil
1,5 dl majonnäs
Ca 0,5 dl finriven färsk pepparrot
Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

• Skala och koka potatisen och låt svalna.

• Blanda försiktigt gräddfil och majonnäs i en bunke.

• Skär potatisen i mindre bitar och rör ner.

• Smaka av med riven pepparrot, salt och peppar.

Låt både laxen och potatissalladen stå svalt någon timme före servering.