Lär dina barn hur tänderna blir riktigt rena

För mycket tjafs om tandborstning där hemma? Stå på er föräldrar! Eller ännu hellre, hjälp barnen att borsta tänderna. Inte förrän de kan skriva bra är finmotoriken tillräckligt utvecklad för att de ska klara av borstningen själva. Och de äldre barnen kan behöva hjälp med motivationen.

Barn slarvar – hälften av dem borstar inte tänderna på morgonen. Det vet Britt-Louise Jönsson, profylaxtandsköterska på Folktandvården City, som träffar alla grundskolebarn i Halmstad och lär dem munhygien.

Hon återkommer år efter år till skolorna och pratar tandborstning med nästan 10 000 barn.

– Vi pratar om varför det är så viktigt att hålla tänderna rena. Varje gång borstar de tänderna och får sedan en infärgningstablett. Den avslöjar hur noggrant de har borstat; ju mera rött i munnen desto sämre borstat. De kan själva se resultatet, säger Britt-Louise.

Kyssar – ett skäl att borsta noga

Den här dagen besöker Britt-Louise Trönningeskolan. Eleverna i klass 7 C lyssnar intresserat. Britt-Louise har alltid något nytt att komma med ju äldre de blir. Som att dåligt borstade tänder sprider bakterier vid en kyss.

– Man kan väl inte gå runt och fråga killar om de har borstat tänderna? undrade en av flickorna.

Bra munhygien är en livsstilsfråga. Folktandvården i Halmstad jobbar för att tandhälsan ska vara jämlik. Alla barn ska ha samma chans att lära sig förstå vikten av en bra munhälsa.

– Men för att barnen ska lyckas fullt ut behöver de föräldrarnas hjälp, säger Britt-Louise Jönsson.

Skippa riskakorna

Föräldrarna kan medverka till att borstningen verkligen blir av morgon och kväll, till att barn med dubbelt boende har tandborste både hos mamma och pappa, och till att barnen äter bra mat.

– Många barn har med sig riskakor som mellanmål i skolan. Riskakor är lika onyttigt som godis och chips. Skicka med frukt, mackor eller grönsaker istället, föreslår Britt-Louise Jönsson.

Hon har förmånen att följa barnen från det att de går i förskoleklass tills de lämnar grundskolan.

– Jag har ett fantastiskt roligt jobb och älskar att träffa barnen. Men de får inte busa på lektionen. Jag är jättesträng. Tänder busar man inte bort, säger hon med glimten i ögat.