Var Bockstensmannen vampyr?

Vad har Bockstensmannen och vampyrerna i de populära Twilightfilmerna och tv-serier som The vampire diaries och True blood gemensamt?

Faktiskt mer än man kan tro!

– Bockstensmannen spetsades med en ekpåle genom hjärtat. Det är en otroligt stark symbol i gamla tiders folktro – så gjorde man för att skydda sig mot vampyrer och gengångare, säger Christina Andersson Wiking på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg.

I sommar hakar museet på vampyrtrenden med utställningen Vampyrer.

– Unga i dag fascineras av vampyrlegenderna och vi kan ge bakgrunden i historien. Vi kommer att ta våra besökare från folktrons gengångare via vampyrer i litteraturen och på film, till dagens trend, säger Christina Andersson Wiking.

Utställningen knyter an till teorierna kring det medeltida liket som 1936 hittades i Bockstens mosse i Varbergstrakten. Vem var han? Blev han mördad – och varför?

– Att han blev pålad talar starkt för att han blev bragt om livet. Det här var en person som någon var oerhört rädd för, säger Christina.

Skräcken förenar

Det vi idag förknippar med vampyrer – bleka, vasstandade unga män som suger blod – är en skapelse av författare och filmskapare. Vampyrerna dyker upp först under 1800-talet. Gengångarna däremot har funnits i folktron betydligt längre. De var riktiga människor som kom tillbaka från graven. Trots olikheterna var sätten att skydda sig mot dem de samma. Sägner berättar om hur människor pålades för att hållas fast jorden och inte kunna gå igen. Genomgåendei berättelserna är en skräck för överhetspersoner och onda människor.

– Vi vet inte hur Bockstensmannen dog. Forskarna är inte eniga om ifall skadorna på hans kranium har orsakats av trycket i mossen där han hittades eller av våldsamma slag mot huvudet, berättar Christina.

En välnärd man

Men forskning och modern teknik har gett svar på många andra frågor kring vår mest kände hallänning. Idag vet vi att Bockstensmannen var en välnärd man i 30–35-årsåldern och att han inte var kroppsarbetare. Han tillhörde inte bondeklassen, men var inte heller en av makteliten. Hans dräkt med den typiska struthättan följer tidens mode, men är tillverkad i ett enkelt ylletyg.

– Vi har dessutom återskapat hur Bockstensmannen såg ut, och skulle hans kompisar eller föräldrar komma in här på museet, så skulle de troligtvis känna igen honom. Det fascinerar och ger en otrolig närhet till en person som levde för nästan 700 år sedan, säger Christina.