Halland – hela Sveriges badbalja!

 

 

 

 

 

 

Spa har blivit ett eget affärsområde inom svensk turistnäring och omsätter mångmiljardbelopp. Här i Halland har branschen ett starkt fäste, med några av landets mest kända spahotell och omkring 300 småföretag som erbjuder behandlingar.

Inte minst Varberg är välkänt som kurort sedan 1800-talet. Här finns exempelvis Varbergs Kurort, som är landets största spahotell med 40 000 spagäster om året och 150 anställda.

Hit kommer inte bara gäster utan också blivande massörer och instruktörer. Kurorten är, i samarbete med Drottning Blankas gymnasium i Varberg, en viktig kugge i hjulet för utbildning inom spayrken. Ett samarbete är dessutom på gång med Campus Varberg om utbildning av medicinska massageterapeuter.

– Vi använder gamla kunskaper om kroppslig och sinnlig totalupplevelse fast på ett nytt sätt, förklarar Carina Wallberg.

Kryddar med exklusiva dofter

Trendigt just nu är klassisk massage kryddad med oljor i exklusiva dofter, som ingefära och kakao, eller fysiska aktiviteter med personlig tränare. Utvecklingen går allt mer mot personliga behandlingsprogram som läggs upp i samråd med gästen.

Svensk massageteknik, med hårda och djupgående tag för ökad blodcirkulation har ett gott rykte. badbalja!

– Man kan få svensk klassisk massage överallt i världen, berättar Carina Wallberg.

Att besöka ett spa blir allt vanligare och hänger ihop med en förbättrad ekonomi.

– Privatpersoner har idag mer av pengar och mindre av tid. Istället för att åka på långresa väljer många ett par dagars vardagslyx på ett spa.

Vill locka männen

Spa är det nya sättet att umgås på, åtminstone kvinnor emellan. Besökarna på spahotell är till 97 procent kvinnor. Men männen är på gång. Varbergs Kurort, exempelvis, lockar med ”spa for business”.

– Allt fler förlägger sina affärsmöten hit. De pausar för att få behandling och är fräscha i tanken när de ses igen, säger Carina Wallberg.

På frammarsch är också generationsmöten. Mor- och farföräldrar åker på spa tillsammans med sina barnbarn istället för att umgås vid fikabordet därhemma.

Månghundraårig tradition

Hallands starka ställning som sparegion går tillbaka på en månghundraårig tradition av att nyttja hälsobringande vatten, som sades kunna bota till exempel värk och ögonsjukdomar. Det får man veta på den utställning om bad- och kurortstraditioner som finns på Hallands kulturhistoriska museum. När dricksvattnet kombinerades med salta bad kom societeten för att kurera sig i varm- och kallbadhus. Och för att roa sig. Så småningom blev badet folkligt med dopp direkt i havet.

– Hallands inland har också en intressant badhistoria men det som gör Varberg unikt är dess obrutna tradition som kurort, säger Christina Andersson Wiking, förste antikvarie på museet.

Halland kan med fog kalla sig hela Sveriges badbalja. Havet, källorna och inte minst den anrika kurortstraditionen får massor av folk att söka sig hit.

– Spa är så gammalmodigt att det har blivit modernt igen. Vi upplever en våg som bara växer, säger Carina Wallberg, spachef på Varbergs Kurort och ordförande i föreningen Svenska spahotell.

 

Detta är spa

Spa är i folkmun ett flytande begrepp för kroppsvårdande behandling. Allt fler inom branschen använder istället ordet wellness: som betyder välmående.

Källan till ordet är omdiskuterad. En del hävdar att spa kommer från latinets ”salus per aqua”, hälsa genom vatten. Språkforskarna däremot tror att ursprunget finns i den belgiska orten Spa, känd sedan 1300-talet som kurort.

Den äldsta kända hälsokällan i Halland är från 1600-talet och finns i Alebo i Hylte kommun.

Ett fullödigt spa uppfyller de fyra hörnstenarna i livet, rörelse, vila, näring och beröring.