På resa till kulturen

Stämningen är på topp när elever från Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka gästar Teater Halland i Varberg. De har rest dit för att uppleva när skådespelare framför ett av världslitteraturens storverk, En midsommarnattsdröm av Shakespeare.

Bussresan till teatern blev inte så dyr. Region Halland vill att barn och ungdomar ska ta del av regionens levande kulturliv i undervisningen och erbjuder därför reserabatt till kulturplatser.

– Jag är jätteglad att vi fick den här möjligheten, säger Anette Toftered, klasslärare.

Eleverna har full fokus på förvecklingarna under de två timmar som komedin pågår. Ingen vill missa något av den passionerade och förvirrade kärleksnatten i skogen. Komedin roar – och lär eleverna mer om litteraturhistoria.

Region Hallands reserabatt har funnits sedan 2009 och innebär att alla halländska förskolor, grundskolor och gymnasier kan ansöka om bidrag för att besöka ett kulturarv eller en kulturverksamhet.

Villkoret för att få del av pengarna är att resans mål ligger utanför den egna kommunen. I dagsläget finns det 14 resmål att välja mellan. Äskhults by till exempel, speglar livet på 1700-talet och Teckningsmuseet i Laholm lär ut om teckningen som konstart.

Halland är mer än hemkommunen

– Vi vill att eleverna ska få uppleva kultur och inspireras av att Halland är mer än deras hemkommun. Dessutom hjälper vi skolor att förverkliga sina läroplaner, säger Mikael Sarge, samordnare på Region Hallands avdelning för kultur.

Varje resmål har ett pedagogiskt upplägg med förberedelse och efterarbete i skolundervisningen. Lärarna är delaktiga i planeringen av programmet.

Anette Toftered förberedde sina elever genom att visa en filmatisering av En midsommarnattsdröm.

– Diskussionerna efter filmen gick höga om synen på ödet. Nu har vi tittat på både film och teater och ska prata om hur dramat framställs med olika uttrycksmedel, säger hon.

Ger eleverna ett sammanhang

I Teater Hallands pedagogiska upplägg ingår samtal om pjäsen, antingen vid klassbesök eller i anslutning till föreställningen.

– Samtalen ger eleverna ett sammanhang. Shakespeare är ju en del av det klassiska arvet, säger Maria Ericson, teaterchef.

Teater Halland sponsrar dessutom inträdesavgiften för eleverna. Maria Ericson vill att skolor ska ha råd med teaterbesök oavsett avstånd, något som känns extra viktigt för henne nu när gymnasiet tagit bort de estetiska ämnena.

Teaterbesöket blir också något utöver det vanliga för Kungsbackaeleverna.

– Jag gillar pjäsen. Vi har sett den på film en gång, men att vara på teater är en speciell upplevelse, tycker Rebecka Nordwall.

Region Hallands reserabatt

Reserabatten finns för att öka skolelevers möjligheter att besöka kulturplatser som speglar bland annat Hallands historia.

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Halland kan söka. Max 50 kronor per resenär betalas ut.

Skolan väljer resmål, beställer och planerar resan. Pengarna betalas ut i efterhand.

För att få reserabatt måste resmålet ligga utanför den egna kommunen.

Hit kan eleverna åka:

Kungsbacka: Tjolöholms slott, Äskhults by

Varberg: Hallands kulturhistoriska museum, Naturum Getterön, Teater Halland, Världsarvet Grimeton

Falkenberg: Falkenbergs museum, Teater Albatross

Halmstad: Hallands konstmuseum, Mjellby konstmuseum

Hylte: Lindekullen, Friesminnet i Femsjö, Bonadsmuseet i Unnaryd

Laholm: Teckningsmuseet

Intresserad? Här kan du läsa mer.