Folkhögskolan gav Sema en andra chans

Sema Zabit har alltid haft målet klart för sig – att bli psykoterapeut och få hjälpa barn som har det tufft. Men efter gymnasiet kändes drömmen avlägsen.

– Mina betyg räckte inte till, och jag hade dålig självkänsla, berättar hon. Vändpunkten blev ett år på Löftadalens folkhögskola i Åsa.

– Det är det bästa jag har gjort, säger Sema.

Efter gymnasiet började Sema jobba i en klädbutik och hade inga planer på att läsa vidare. Men efter ett tag gjorde psykoterapeut- drömmen sig påmind.

– Jag tänkte, är det verkligen att jobba i affär som jag vill göra om 20 år? Sema började läsa upp sina betyg på komvux, men det tog lång tid och motivationen sjönk. Hon sökte upp studievägledaren, som hade ett annat förslag.

– Han berättade om möjligheten att läsa ett år på folkhögskola för att få ett studieomdöme, som man kan söka in till högskolan på.

Missade inte en lektion

Sedan gick det snabbt. Sema fick plats på allmän kurs med inriktningen solidarisk livsstil på Löftadalens folkhögskola och från dag ett var det bara en sak som gällde – att få det högsta omdömet, en fyra!

– Jag var väldigt målinriktad och missade inte en enda lektion under mitt år på folkhögskolan. Det var ju för att kunna studera vidare som jag gick där, säger Sema. Idag läser hon till socionom vid Göteborgs universitet och funderar på att vidareutbilda sig till psykoterapeut.

– Nu känner jag att jag har uppnått ett av mina delmål. Jag praktiserar inom barn- och ungdomspsykiatrin i Varberg och älskar det. Jag har hamnat helt rätt, säger Sema.

Självkänslan växte

Året på folkhögskolan har betytt mycket för henne. Här fick hon vänner som hon fortfarande håller kontakten med, och här växte självkänslan.

– På gymnasiet gick jag på en skola med över 2 000 elever, på Löftadalen kände jag att jag syntes på ett helt annat sätt och att lärarna trodde på mig. Det gjorde mig ännu mer motiverad.

”När jag började här på Löftadalen fick jag en stark känsla av att nu kommer det att hända”, säger Sema Zabit – och det gjorde det. I dag läser hon på universitet och har kommit en bra bit på vägen mot sitt drömjobb.

Om Region Hallands skolor

Region Halland är stolt huvudman till fyra skolor: folkhögskolorna Katrineberg och Löftadalen samt naturbruksgymnasierna Plönninge och Munkagård.

På folkhögskolorna erbjuds allt från utbildningar på gymnasienivå och högskoleförberedande utbildningar till yrkesutbildningar inom exempelvis hälsa, kultur, media och turism. Den allmänna kursen erbjuder individuellt anpassade vuxenstudier och fungerar ofta som en andra chans för den som av olika anledningar inte fullföljt gymnasiet eller inte fått tillräckligt höga betyg.

På både Löftadalen och Katrineberg finns möjlighet att bo på internat. Katrineberg har också en filial i Halmstad där man kan läsa allmän kurs.

Skolornas hela utbildningsutbud finns på www.regionhalland.se  under Våra skolor.