Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande

"Vill man förändra något så måste man engagera sig"

Klockan närmar sig fem och Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande, har en lucka mellan mötena. Då är det gymmet som gäller!

– Jag har tränat i hela mitt liv. Ska man orka med ett stressigt jobb, så är det nödvändigt att ha en ventil, säger han.

Träningen är viktig inte bara för att hålla kroppen igång, utan också för den sociala biten.

– Det är jättetrevligt att träffas, träna ihop och kanske ta en kaffe efteråt. I stort sett varje lördag tränar jag och min fru Agneta tillsammans.

Vid årsskiftet 2010/2011 tog Gösta steget från jobbet som kommunalråd i Varberg till att bli ordförande i den nya regionstyrelsen. För en man som närmar sig pensionsåldern kan det tyckas tufft att ge sig på det kanske tyngsta politiska uppdraget i Halland. Men Gösta utstrålar massor av energi:

– Jag tycker om att jobba och ha något att sätta händerna i. Jag skulle inte trivas med att ligga på sofflocket jämt, även om det förstås kan vara skönt ibland, säger han.

25 år som polis

Innan Gösta kom in i politiken jobbade han i mer än 25 år som polis. På sätt och vis kan man säga att det ena ledde till det andra.

– Jag sökte mig tidigt till kriminalavdelningen och arbetade med utredningar av allt från trafikolyckor till hembränning. Jobbet innebar att jag träffade mycket vanligt folk och jag insåg att verkligheten inte är svart eller vit. Det är ju lätt att sitta vid fikabordet och ondgöra sig, men vill man förändra något så måste man engagera sig. Så det gjorde jag, berättar Gösta.

Bestämde sig för att våga

Intresset för samhällsfrågor har alltså funnit länge, men att bli heltidspolitiker var aldrig någon dröm.

– Det fanns inte i min sinnevärld. Jag har alltid varit blyg, och dragit mig för att prata inför folk, säger Gösta. Men när han fick chansen att prova på politiken, bestämde han sig för att våga.

– De där valen man gör, de formar hela livet, och när jag hade tagit ett steg och kände att det bar, så vågade jag ta nästa, säger han.

 

Vill du kontakta Gösta?

 

____________________________________________________________________________

Läs vad folk på stan vill
säga till Gösta Bergenheim:
http://www.regionhalland.se/bastalivsplatsen

____________________________________________________________________________

Om regionstyrelsen

Regionstyrelsen leder och samordnar regionens arbete, med särskilt ansvar för regionala utvecklingsfrågor. Regionstyrelsen har också uppsyn över de bolag som regionen helt eller delvis äger.

Regionstyrelsen har 13 ordinarie ledamöter och 9 ersättare, med Gösta Bergenheim (M) som ordförande.