Gratis skydd mot livmoderhalscancer

Nu kan alla tjejer som är födda mellan 1993 och 1998 vaccinera sig gratis mot livmoderhalscancer. Detta är en satsning som pågår i Halland under 2012.

För Bettina var det självklart att vaccinera sig

Bettina Runnerström från Halmstad har valt att vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

– Jag har en nära släkting som har haft cellförändringar i livmoderhalsen och som har opererats för det. Vaccinationen kändes väldigt viktig, berättar hon.

Bettina Runnerström och hennes kompisar går första året på Sturegymnasiet i Halmstad. De är fulla av energi, pratar och skrattar. Tre av dem studerar på dansutbildningen. Dansen är viktig och gör både skolan och livet roligare. Tjejerna är överens om att det är viktigt att ta hand om sig för att må bra. Bettina, och många tjejer hon känner, har redan valt att vaccinera sig trots att det tidigare kostade en bra slant.

– När det finns vaccin mot en sorts cancer så kändes det självklart för mig att vaccinera mig! Nu är det ju dessutom gratis, så alla borde ta chansen. Att få cancer är inget man vill.

Så gör du för att vaccinera dig!

• Kontakta vårdcentralen för att boka tid. På www.1177.se/halland hittar du alla vårdcentraler och kan boka tid hos många direkt via webben.
• Vaccinationen består av tre sprutor. Du tar den första nu, nästa om 2 månader och den sista om 6 månader. • Vaccinationen är gratis om du är född mellan 1993 och 1998. Du får ett brev hemskickat med information om vaccinationen. Flickor som är födda 1999 eller senare vaccineras i skolan.
• Första gången du vaccinerar dig ska du ta med dig den hälsodeklaration som finns i brevet du fick hemskickat.

_________________________________________________________________________________

Om vaccination mot livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer orsakas av HPV (humant papillomvirus). Under 2012 görs en satsning för att alla tjejer födda mellan 1993 och 1998 i Halland ska få gratis skydd mot livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar mot 70 procent av de virus som orsakar livmoderhalscancer. Det är därför viktigt att inte bara vaccinera sig utan att även gå på de cellprovskontroller som alla kvinnor kallas till vart tredje år från att de fyllt 23 år.