Så svarar experterna

Vilka är hallänningarnas vanligaste frågor om hälsa och sjukdomar? Tre erfarna vårdmedarbetare inom Region Halland ger här exempel på frågor som de ofta får, och på svaren som de ger.

Anders Hernborg, allmänläkare Halmstad

Fråga:

Tar mitt barn skada av feber? När bör jag ge febernedsättande?

– Det räknas som feber om temperaturen är över 38,0 grader efter 30 minuters vila.

Barn får lätt feber vid vanliga, ofarliga infektioner. Febern i sig är inte skadlig om den inte är extremt hög, utan har en funktion i kroppens försvar mot virus och bakterier. Om barnet har 38–39 grader och inte verkar må dåligt av sin feber, och äter och dricker ungefär som vanligt, bör man inte ge febernedsättande.

Men ser barnet ut att må märkbart dåligt kan man ge paracetamol (t.ex. Panodil) eller ibuprofen (t.ex. Ipren) upp till 3–4 gånger per dygn. Ha gärna svalt i rummet och lätta kläder så att barnet varken är för varmt eller fryser. Rikligt med dryck behövs ofta också.

I stort sett gäller det samma för vuxna med feber, som för barn.

Annelie Bolmvall, barnmorska Kungsbacka

Fråga:

Jag dras till både tjejer och killar. Är jag HBT:are?

– HBT står för homosexuell, bisexuell och transperson, och är ett samlingsnamn för dem som på olika sätt går ”utanför” den heterosexuella normen.

Att som ung känna sig osäker i sin sexuella identitet är inte ovanligt. Ungdomsperioden är prövandets tid. Det finns mycket normer om hur män och kvinnor ska vara, men alla känner inte att de passar in i detta. Om det är så för dig, är det viktigt att veta att du inte är ensam.

Känner du dig osäker så kan du ta kontakt med din ungdomsmottagning. Där kan du få hjälp och stöd. Ett tips är också att besöka den festival i HBT-anda som arrangeras i Kungsbacka den 5 maj. 

Ingela Mörén, tandläkare, Hyltebruk

Fråga:

Tandvården brukar rekommendera munsköljmedel som komplement till tandborstning. Gäller det mig också?

– Munsköljmedel som innehåller fluor är bra att använda för alla som har förhöjd risk för att få hål. Fluoren stärker tandemaljen och blottlagda rotytor, och gör att befintliga angrepp utvecklas långsammare eller stannar upp helt.

Både barn och vuxna kan använda munsköljmedel. Förhöjd risk har den som ofta småäter, redan har många hål, har känsliga tandhalsar, nedsatt salivproduktion och har tandställning, kronor eller broar.

Skölj 1–2 gånger per dag, efter tandborstningen. Skölj inte med vatten efteråt och ät eller drick helst inte något på 1–2 timmar. Extra bra är det om du sköljer på kvällen. Då får fluoren verka under hela natten.

 

Fler frågor och svar hittar du på 1177.se och på umo.se.
Där kan du också ställa dina egna frågor.