På väg till Amerika?

Syskonen är på väg! Inte till Amerika men rakt in på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg. Fotograferingen av emigranterna görs för museets nya hallandsutställning. Hur bilden blev? Det kan du se på museet i sommar.

Det byggs och donas i alla hörn när vi hälsar på, halvannan månad innan museet äntligen kan slå upp portarna igen. Energin och entusiasmen går inte att ta miste på: Det är många drömmar som nu går i uppfyllelse.

Det största som hänt!

Det anrika museet på Varbergs fästning har genomgått en rejäl omdaning. Hela den västra längan, som till vissa delar är från 1300-talet, har gjorts om med varsam hand. Ny rymlig entré har skapats liksom en reception som kan ta emot horder av skolelever och ett museikafé som bör ha en av de bästa havsutsikterna i landet…
– Det här är kanske det största som hänt i museets historia.
Äntligen blir vi ett modernt museum, säger Pablo Wiking-Faria som under tre år varit representant i byggnadskommittén.

Mordgåtan kan få sin lösning

Tre nya basutställningar skapas inför nypremiären: bland annat kläs Bockstensmannen – museets främsta sevärdhet –av in på benet.
– Med ny forskning kan vi berätta mer om vem han var och hur han levde. Kanske rent av lösa denna medeltida mordgåta, säger 1:e antikvarie Christina Andersson-Wiking lite hemlighetsfullt.
Hon leder arbetet med den nya utställningen.

– Vi kommer på olika nya sätt levandegöra Bockstensmannen och hans tid. Vi vill att besökarna ser människan, inte bara ett skelett. Det blir en interaktiv utställning som ska tilltala både sinnena och fantasin.

Tidsresa genom myter

Halland genom tiderna görs en tidsresa från det att inlandsisen smälte till våra dagar.
– Vi lånar in många unika föremål och objekt från olika håll utöver godbitar från våra egna magasin, berättar 1:e antikvarie Pablo Wiking-Faria. Vi tänker också särskilt på barn och ungdomar när vi bygger utställningen.
Den famösa kulknappen, som påstods ha dödat Karl XII, kommer att finnas med:
– Skottet som dödade Karl XII satte punkt för krigen och inledde byggandet av det nya Sverige. Vi berättar bland annat om de många myterna kring knappen och kungen.

Konstnärskolonin Varbergsskolan är den tredje nya fasta utställningen. Den visar verk från de år i slutet av 1800-talet då konstnärerna Richard Berg, Nils Kreuger och Karl Nordström vistades i Varberg.
– I Varberg kom de tre att förändra sitt sätt att måla, inspirerade av det halländska landskapet, berättar museilektor
Åsa Axberg som ansvarar för utställningen.
– Målningarna från tiden i Varberg hör till de mest betydelsefulla för perioden och nu visar vi dem på ett nytt sätt.

Två tillfälliga utställningar visas också i sommar: "Pull twist blow – glasriket tar ny form" samt "Älskade björk – tavlor, konst & fotografi".

Slut med att lappa och laga

Runt 150 000 personer brukar årligen besöka museet och dess aktiviteter. Drygt 50 miljoner kronor satsar fastighetsägaren Statens fastighetsverk, Region Halland och Varbergs kommun i den stora ombyggnaden. Ytterligare 10 miljoner kan satsas på att inreda och bygga utställningar i det nya museet, tack vare ett generöst bidrag från Sparbanksstiftelsen Varberg.
– Tidigare har vi fått jobba för att dölja skavanker, säger Christina Andersson-Wiking. Nu får vi fylla vackra lokaler med spännande innehåll. Det känns fantastiskt!