Var smart i solen

Njut av värmen och solen, men undvik att bränna dig! Och skydda framför allt de små! Detta är viktiga rådnär allt fler svenskar får hudcancer. Särskilt drabbade är vi hallänningar.

I Halland får omkring 200 personer årligen diagnosen malignt melanom. Antalet fall i Halland, jämfört med vår folkmängd, ligger bland de högsta i landet. Den allvarliga hudcancerformen ökar också snabbt, vilket bekymrar läkarna.

– Det är oroande och vi måste lära oss att skydda oss bättre när vi är i solen, säger hudläkaren Tina Lejding på Hallands sjukhus. Framför allt måste vi vara försiktiga med våra barn och ungdomar.
Risken att drabbas av malignt melanom ökar om man bränner sig i unga år.

Solande kille med solhatt

Det finns flera olika typer av hudcancer. Allt från den ofta ”snälla” typen basalscellscancer till malignt melanom som har hög dödlighet om den upptäcks sent.
– Malignt melanom går att bota om den upptäcks i tid, säger Tina Lejding.

Den som är orolig över hudförändringar ska vända sig till sin vårdcentral.
En signal att se upp med är om prickar och hudförändringar har flera färger, är ojämna i kanterna, kliar eller blöder.

Varför drabbas vi i Halland?

Det är troligen flera olika faktorer som gör att vi i Halland är särskilt drabbade av malignt melanom. Närheten till hav och stränder kan vara en, en annan kan vara att vi gärna reser utomlands på solsemester.

Hatten på!

– Vi måste ändra våra vanor, säger Tina Lejding. Visst ska vi njuta av solen och värmen, men mitt på dagen bör vi hålla oss i skuggan. De yngsta bör alltid skyddas med kläder och hatt och i synnerhet
när de är på stranden.

Sola smart i solen - hudläkarens tips

  • Undvik att bränna dig. Brännskador från solning ökar risken att drabbas av hudcancer.
  • Använd luftiga kläder och solhatt, det och skugga är de bästa skydden mot solen.
  • Använd solkräm med hög solskyddsfaktor och som skyddar mot UVA- och UVB-strålning.tecknad dekorationsbild Undvik att använda solkräm som enda solskydd.
  • Sök skuggan mitt på dagen, mellan klockan 11-15, då solens stålar är som starkast. Små barn ska inte vistas i direkt solljus.

TÄNK OCKSÅ PÅ

  • Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten
    reflekterar solljuset.
  • Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Tvärtom ökar solning i solarium risken att drabbas av hudcancer.
  • Du som är under 18 år bör undvika solarium helt.

Texten är uppdaterad i maj 2018