Var trivs Peter bäst?

I skarven mellan arbete och fest. Där trivs Peter Bengtsson som bäst. Och med mycket arbete har han och hustrun Margareta Ek skapat sin bästa livsplats – ett hus och en trädgård som är en fröjd för synen och alla andra sinnen.

Många känner säkert igen Peter Bengtsson som färgstark deltagare i populära TV-programmet Trädgårdskampen. Där hängde han med till sista programmet när han till sist fick se sig slagen.
– Trots att det var en tävling hjälpte vi varandra jättemycket och det har många tittare uppskattat. Men så är det ju i trädgårdssvängen – hjälpsamt och vänligt, säger Peter Bengtsson när vi sitter i den spännande, blomsprakande trädgården i Ysby öster om Laholm en sommarhet vårdag.

Porträtt Peter Bengtsson

Impulsköp

Att det blev Ysby var en slump, en impuls. En av många i Peters och Margaretas liv.
– Vi letade hus på nätet och hittade ett med 13 rum. Så blev vi ägare till ett av Ysbys äldsta hus, berättar Peter och klappar valpen Sven, som de impulsköpte härom veckan. Sedan tidigare finns fem katter, hundkompisen Woody, två påfåglar, höns och kanin i familjen.

Högt och lågt

I nio år har de haft huset och inte mycket är sig likt. Invändigt har de rivit bort lager efter lager av ”moderniseringar” och tagit fram ursprungliga väggar, tak och golv. I varje hörn ser man inspirerande spår efter olika projekt. I trädgården finns det roliga, färgstarka detaljer att upptäcka högt och lågt, och så naturligtvis en hel massa växter och blommor som prunkar och doftar.

Trädgårdsintresset kom med huset:
– Plötsligt hade vi den här markbiten att förvalta. Det fanns några pioner som jag flyttade och jag upptäckte hur fruktansvärt roligt det var. Vi gillar att göra saker tillsammans, att hitta på och uppfinna.

Hur du gör för att göra som du vill...

Peter och Margareta har båda jobbat på Sturegymnasiet i Halmstad, men arbetar nu i det kommunala kulturprojektet Dramalogen. De driver också filmbolaget Furiefilm.
– Och nu blir det också en del föreläsningar för min del, bland annat om trädgårdar och kreativitet. Om hur en balkong kan se ut eller om hur man gör för att göra som man vill…

Trädgårdglädje

Det verkar så enkelt när Peter berättar. Mycket handlar det om att våga…Bild på Peters trädgård
– Det är ledsamt när människor avstår från att plantera ett fruktträd för att de inte tror att de ska kunna beskära det rätt. Beskära för maximal produktion behöver man tänka på i Kivik, men inte i en vanlig trädgård. Så går man miste om att ha glädje av det där trädet i 30 år för att man inte vågade, säger Peter.

– Det är som med själva livet. Man måste försöka undvika ängsligheten. Hitta på grejer så att det blir lite kul. Vi vill ju att världen ska vara ett kul ställe att vara på…