Britt-Marie har en hälsoplan

Svårt att komma igång med att motionera? Ha koll på kosten eller härda ut utan tobak? På Vårdcentralen Onsala använder distriktssköterskorna internet för att hjälpa sina patienter till ett bättre liv. Och för att sporra till motion tar de fram receptblocket.

Hälsoplan. – Med hjälp av Min hälsoplan kan jag ha koll och det är tryggt att Maria är med och stöttar, säger Britt-Marie Amtfjord. Foto: Bo Håkansson

I några år har vården kunnat skriva ut fysisk aktivitet på recept till patienter som behöver hjälp att förändra sin livsstil. Nu har man på Vårdcentralen Onsala, liksom på tolv andra vårdcentraler runt om i Halland, också börjat använda Min hälsoplan, som är en ny funktion i e-tjänsterna Mina Vårdkontakter.

Diabetes gör det nödvändigt

En som testat Min hälsoplan och Fysisk aktivitet på recept är Britt-Marie Amtfjord från Onsala. För ungefär ett år sedan fick hon diabetes – en sjukdom som gör det viktigt att hålla koll på kost och blodsocker och att röra sig mycket.– Jag är ganska motiverad att röra på mig, inte minst eftersom min hund Totsea kräver sitt. För mig handlar det mycket om att få en balans mellan kost, motion och mitt blodsocker, säger Britt-Marie. Jag får jättebra stöd i detta från Maria!

Britt-Marie har en plan

Rent praktiskt går det till så att hon, tillsammans med diabetessjuksköterskan Maria Björk, lägger upp en plan för när Britt-Marie ska testa sitt blodsocker och hur ofta hon ska motionera. Britt-Marie, som lätt får höjd puls och felaktiga mätvärden när hon tar blodtrycket på vårdcentralen, har fått möjlighet att göra det hemma. Sedan rapporterar hon in sina värden och hur hon har motionerat via e-tjänsten Min Hälsoplan.– Det fungerar jättebra, och jag kan via webben hålla koll på hur det går för Britt-Marie och komma med tips och glada tillrop, säger Maria.Marias kollega Susanne Edman jobbar också med Fysisk aktivitet på recept och Min hälsoplan med sina patienter.– Det är ett enkelt och bra verktyg för att motivera och stötta människor till förändringar av livsstilen. De flesta av oss behöver röra på oss mer. Vi är gjorda för att vara fysiskt aktiva. För oss gäller det att möta dig där du är och att vi tillsammans hittar det som kan motivera dig.

Via mobilen

Min hälsoplan kan deltagarna också nå via en smart telefon.
– Jättebra för dem som ofta är på rörlig fot, tycker Susanne.
– Det här är ett nytt sätt att möta och stötta människor där de befinner sig, menar Maria. Och det sker med en säker teknik.
– Jag har fått mycket bättre koll, säger Britt-Marie. Och det känns väldigt tryggt att Maria är med och följer mig.

Back-up.Susanne Edman och Maria Björk jobbar med Fysiska aktivitet på recept och min hälsoplan. Tryggt att de håller koll, tycker Britt-Marie Amtfjord. Foto: Bo Håkansson