Ingrid hade bråttom ut

Lilla Ingrid skulle egentligen ha fötts ungefär nu ­när du läser den här texten. Men redan vid lucia i fjol ville hon ut. Då hade hon bara legat i mamma Karins mage i 26 veckor och 2 dagar.

– Det blev minst sagt omtumlande. Det blev snabbtransport från Varberg ner till Lund där Ingrid kom till världen genom kejsarsnitt, berättar Karin. Då vägde hon 879 gram.
– När graviditeten har varit kortare än 28 veckor tar Lund eller Göteborg hand om förlossningen, berättar Jens Ladekjær, läkare på Hallands egen intensivvårdsavdelning för de allra minsta – neonatalavdelningen på Hallands sjukhus Halmstad. De har särskilda resurser och hög kompetens för att ta hand om de utmaningar som en extremt tidig förlossning kan föra med sig.

Tål inte en massa intryck

Runt 350 nyfödda vårdas varje år på avdelningen i Halmstad. Ungefär hälften av dem har, liksom Ingrid, fötts för tidigt. De övriga är bebisar som kommit till världen i normal tid, men som är svårt sjuka.
– De för tidigt födda barnen behöver bland annat hjälp med att hålla värmen och att få näring. Och så tål deras omogna hjärnor inte en massa intryck, säger avdelningschef Angelika Berck.

Självförtroende behövs

Avdelningen är lugn, samtalstonen varm. Man lär känna varandra väl under den ofta ganska långa sjukhusvistelsen.
– En av våra viktigaste uppgifter är att ge föräldrarna trygghet och självförtroende så att de så snart och så mycket som möjligt kan ta hand om sitt barn, berättar Angelika Berck.

Första doppet avklarat

När vi hälsar på, fem veckor efter förlossningen, har det hänt mycket. Ingrid väger nu nästan 1 500 gram. Hon har kunnat flytta från kuvösen till en värmebädd, har tagit sitt första bad och snart ska hon få flytta från barnsalen in på familjerummet, där Karin och pappa Johan bor.
– Vår ambition är att barnen så snabbt som möjligt ska komma in på familjerum. Vi jobbar på att få till fler familjerum, inte minst för att minimera risken att de utsätts för olika smittor, säger Jens Ladekjær.

Proffsig personal

Karin är väldigt nöjd med det bemötande hon och hennes familj har fått:
– Det har varit ett otroligt proffsigt och omsorgsfullt omhändertagande hela vägen. Från den mest intensiva fasen tills det nu börjar komma in i en lugnare lunk. Och det är jätteskönt att vi kommit in i den…

 

Framgången är ingen slump


Allt fler föds i Halland. I fjol kom 3 808 barn till världen här – 2 000 i Varberg (vilket var rekord) och 1 808 i Halmstad. Runt 15 procent var från grannregionerna.

Varför är då den halländska förlossningsvården så bra? En del av förklaringen är att vi hallänningar är friska. Men bakom de goda resultaten finns också långt, målmedvetet arbete:
– Vi har fantastiska medarbetare och jobbar aktivt med vår värdegrund och bemötande, säger Dan Andersson, högsta chef för Barn- och ungdomskliniken och kvinnokliniken vid Hallands sjukhus. Vi har också arbetat länge med återkommande utbildningar och övningar. Vårdprogram, rutiner och checklistor säkrar att vi jobbar på samma sätt i Varberg och Halmstad. Det är inte en slump att det är bra…

Bra start i livet

Elisabeth Johansson och Anneli P Noréus, chefer för förlossnings- respektive BB-avdelningen i Halmstad delar hans bild. De talar om det goda teamarbetet, om hur man kompetensutvecklar sig och övar, och om det täta samarbetet mellan enheterna:
– Vi jobbar mycket på att ha en säker förlossningsvård och att vi ska göra familjerna nöjda, utan att tumma på den medicinska säkerheten, säger Elisabeth.
– Folk utifrån säger ofta att det känns varmt och gott, att vi har ett bra bemötande, berättar Anneli. Det är vi glada för. Vi vill förmedla trygghet och göra starten på livet så bra som möjligt.