Bättre liv med färre piller!

– Det är jätteskönt att kunna lämna ifrån sig en del burkar och piller som man intebehöver. Barbro Ottengren tittar nöjt på sin läkare Dusan Stan och apotekarenJonas Edvardsson. Med förenade kunskaper hjälper de henne till ett bättre liv.

Det är svårt att tro att Barbro Ottengren närmar sig de nittio, men så är det. Hon verkar pigg både i kroppen och själen. Efter ett långt yrkesliv i förskolan flyttade hon från Huskvarna till Laholm efter pensionen – mest för att komma närmare sin dotter.

Många mediciner blev det

Här trivs hon utmärkt och har haft en aktiv pensionärstid med engagemang i kyrka, kör och föreningsliv. Hjärtproblem har gjort att det också blivit en del besök på vårdcentralen. Och en hel del mediciner. Men inte riktigt lika många nuförtiden. För Barbro är en av dem som fått hjälp genom ett nytt sätt att arbeta med läkemedelsgenomgång.
– Vi har kunnat rensa en del i Barbros bagage av mediciner, berättar Dusan Stan, läkare på Vårdcentralen Centrum i Laholm.

Bättre överblick

Han samarbetar nära med apotekaren Jonas Edvardsson i ett pilotprojekt. Jonas har gått igenom alla mediciner med Barbro. Dels på jakt efter sådant som inte fungerar bra ihop, dels för att förklara hur de olika medicinerna verkar.
– När vi arbetar ihop på det här viset får vi tillsammans en bättre bild av medicinerna och eventuella problem, och patienten kan få större förståelse för sina läkemedel, säger Jonas Edvardsson.– Efter genomgången får jag rekommendationer av Jonas som jag sedan kan diskutera med patienten. Det är jättebra att kunna kombinera våra kompetenser, säger Dusan Stan.

Saltbalansen ska ställas in

Just nu handlar det för Barbros del om att ställa in hjärtmedicinen och hennes saltbalans.
– Nu behöver jag inte salta extra på gröten och potatisen längre, säger Barbro som bara har gott att säga om sin vårdcentral och sin läkare:
– De är så glada och vänliga här och det är så bra att jag fått träffa samma doktor i mer än tre år nu. Dusan har ett fantastiskt sätt att ta hand om en och det känns som om han nästan vet mer om mig än jag gör själv…
Med förenade kompetenser har läkare Dusan Stan och apotekaren Jonas Edvardsson hjälpt Barbro Ottengren och andra patienter som valt Vårdcentralen Centrum i Laholm att äta mindre mediciner.