Broderi bygger broar

Bonadsbroderi har lång tradition i Sverige. Det har det också i Bosnien och Hercegovina – och i många andra länder. Och i vinter skapas en ny mötesplats i Halmstad för alla som vill brodera tillsammans.

I Sverige minns säkert många mormors och farmors bonader över kökssoffan med ordspråk, talesätt och versrader som Kaffetåren den bästa är…, Litet bo jag sätta vill…I Bosnien och Hercegovina broderades ofta bonader med ord för att stärka moralen och värna om varandra, men lika ofta skämtsamma rader kvinnor emellan.
– Vi vill bevara gamla traditioner och samtidigt uppmuntra kvinnor att skriva ner vad de tänker på och förmedla sina budskap till omvärlden, säger Almedina Sacic, ordförande i kvinnoförbundet som ser broderiprojektet som en bra väg till integration.

Måla med nål och tråd

Vid första broderiträffen i oktober möttes bland andra Mejrima Karahalilovic, som kom från Bosnien som 15-åring, och Britt Hallenborg som är aktiv i Täcklebo Broderiakademis lokalavdelning i Halmstad.
– Jag har broderat i hela mitt liv, min mamma var väldigt intresserad och förde över det på mig, säger Britt som glädjer sig över att få måla med nål och tråd tillsammans med människor från andra länder.
– Det har fått en sådan fin början och bådar gott, och jag märker redan nu att vi får så mycket av varandra.

Final i april

Mejrima sysslar dagligdags med att sy inredningstextilier i en syateljé, men har tidigare inte själv broderat så mycket.
– Jag har sett sådana här bonader som barn hemma hos mormor, och det är roligt att samma tradition finns även här. Det ska bli jättespännande att prova på, och jag ska komma hit så ofta jag kan. I2 april nästa år blir det final för broderiprojektet med utställning, föreläsningar om bosnisk och svensk broderitradition och workshops på Stadsbiblioteket i Halmstad.

Broderar tillsammans. Elina Karahalilovic, Mejrima Karahalilovic, Britt Hallenborg, Nina Blomqvist, Marita Jönsson, Hidajeta Selimovic och Hatka Ustamujic. Foto: Magnus Andersson