Fler sjuksköterskor behövs i framtiden som vill göra skillnad

Vi har väl alla mött dem, tjejerna och killarna i vården som alltid verkar ha tid för ett vänligt ord, en klapp på armen och ett gott leende, även när de har fullt upp. Sjuksköterska är det i särklass vanligaste yrket i Region Halland: 2 200 av regionens 7 750 medarbetare. Vi har träffat två av dem.

Caroline Pedersén är ganska ny på avdelning 42 på Hallands sjukhus och i yrket. Christina Backe har varit med länge – 1989 blev hon klar sjuksköterska och sedan nästan 20 år arbetar hon i Halmstad. Men de har mycket gemensamt – inte minst entusiasmen för jobbet:
– Att kunna göra skillnad och hjälpa en människa som har det besvärligt är fantastiskt, säger Christina och Caroline håller med:
– Att se förändringen. Att någon som kom in jättesjuk kan gå hem några dagar senare och må bra, och att jag har varit med och kunnat hjälpa dem.

Halmstad är en mysig stad

För Caroline var yrkesvalet ganska självklart. Hon ville jobba med och hjälpa människor. Att mamma var sjuksköterska inspirerade. Så småningom blev det sjuksköterskeutbildning i Halmstad, där familjen hade sommarhus.
– En jättebra skola. Halmstad är en mysig stad, och sjukhuset är lagom stort och här är en bra stämning.
1985 jobbade Christina på långvården, men fick av en tillfällighet jobb på en frisörsalong.
– Att bli frisör var ju något som många drömde om. Och jag fick chansen. Men efter en månad stod jag i salongen och längtade tillbaka till mina ”gamlingar”…
Ingen av dem har ångrat sitt yrkesval. Och de trivs med den specialitet de valt: Hjärtsjukvård.
Christina är som sjuksköterska koordinator för ballongvidgningen och har egen mottagning för hjärtpatienter. Caroline jobbar på både intensivavdelning och med eftervård.
– Jag gillar att arbeta i akuta situationer, där det händer mycket, säger Caroline.
– Vi kan ge människor trygghet i en besvärlig situation. Det tror jag är det viktigaste, säger Christina.

Patienterna är mer pålästa

Stämningen mellan arbetskamraterna är viktig.
– Vi samarbetar bra här hos oss och stöttar varandra, säger Christina. Det är viktigt särskilt när det ibland blir hård press och vi har patienter i varje säng.
Christina kan berätta för sin yngre jobbarkompis om förändringar hon sett genom åren:
– Det är stor skillnad till exempel när det gäller hierarkin. Läkarna sitter ju inte på piedestal som de gjorde när jag började, säger hon. Och patienterna är mycket mer pålästa och vågar ställa krav på ett annat sätt.

Vad ger de då för råd till en kille eller tjej som funderar på ett yrkesliv i vården:
– Följ hjärtat, säger Caroline. Gå på det som lockar dig och om du gillar att möta och hjälpa människor så kan sjuksköterskeyrket vara perfekt.

Trygghet. Att kunna ge människor i en utsatt situation trygghet är bland det viktigaste i jobbet som sjuksköterska, menar Caroline Pedersén och Christina Backe som arbetar på avdelning 42 på Hallands sjukhus Halmstad. Foto: Magnus Andersson