Lisas tips gör julen grönare

I Lisa Lemkes matstudio i nyrenoverade gamla uthuset vid prästgården i Skrea lagas det julmat. Det blir två gånger grönkål – en ost- och grönkålspaj och en enkel grönkålssallad som komplement till skinkan, köttbullarna och sillen.

Jag älskar kål, säger Lisa och provsmakar salladen.Det gör 15 månader gamla Lilly också. Hon tultar frimodigt omkring i studion och knaprar på ett svartkålsblad, när hon inte suger på mammas nyss pressade citronhalva.
Lisa Lemke, frilansande matjournalist, matkreatör, kokboksförfattare och programledare på tv hamnade i Falkenberg för sju år sedan efter att ha bott i Skillingaryd, där hon är uppväxt, Skottland, Umeå och Göteborg.
– Jag vet att man inte får säga det innan man bott här i tre generationer, men jag känner mig som hallänning, jag verkligen trivs här, säger Lisa.

Drömde om Italien

Hon och hennes man Marcus Nordgren drömde om att flytta till Italien.
– Men vi ändrade oss, det här är vårt Toscana, säger en nöjd Lisa och berättar att de inom nio kilometer har både vinodling, gårdsmejeri, ostproducenter, grönsaksodlare och bönder som föder upp nötdjur och lamm.
– Vi kan överleva ganska länge här!

Lisa kallar sig inte kock

Som liten ville Lisa bli bonde, men utbildade sig istället till journalist.
– Men efter att ha jobbat på små lokalredaktioner och skrivit om fotbollsmatcher och kommunpolitik, kände jag att det inte var mitt gebit. Men så kom jag på att jag kunde kombinera två otroligt roliga saker – mat och att skriva.
Trots att hon lagar väldigt mycket mat och har skrivit flera kokböcker vill hon inte kalla sig kock.
– Nej, jag är inte utbildad kock och då vore det lite respektlöst mot dem som är det. Jag pratar, lagar, skriver och stylar mat. Och det är härligt att kunna kombinera sin hobby med arbete.

Fem arbetsdagar på Fyran

Det går bra för Lisa. Bland annat hennes kokböcker och tv-programmet "Mitt kök" som sänds i TV4 fem dagar i veckan har gjort att hon fått mycket medial uppmärksamhet.

Lisa vill gärna passa på att sätta lite extra ljus på alla duktiga halländska matproducenter.
– Här produceras det fantastiska råvaror som inspirerar mig något enormt. Men små livsmedelsföretagare har det också tufft, säger Lisa.
– Jag tycker att man ska betrakta varandra som kollegor och inte konkurrenter och se hur man gemensamt kan göra ännu bättre grejer och hitta smarta lösningar för exempelvis logistik och försäljning.

Krämig grönkålspaj med Kvibille cheddar & pinjenötter

När du repar grönkålen är det bara de späda bladen du vill åt, ta bort alla grova stjälkar och nerver. Grönkål som blancherats så här kan förvaras i frysen.

Antal: cirka 6 portioner
Tid: cirka 60 minuter

Pajdeg:
100 g kylskåpskallt smör
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
cirka 1 msk kall standardmjölk

Fyllning:
200 g grönkål (endast repade blad)
2 gula lökar
salt och peppar
rapsolja att steka i
1,5 dl grädde
1 msk dijonsenap
2 ägg
2 dl grädde (eller hälften mjölk och hälften grädde)
75–100 g vällagrad Kvibille cheddarost (eller annan smakrik ost)
salt och peppar

1. Skär smöret i små tärningar och arbeta ihop med vetemjöl, kornmjöl, salt och mjölk till en deg. Kavla ut degen riktigt tunt, det går enklast mellan två lätt mjölade bakplåtspapper. Klä en smord pajform med den utkavlade degen och nagga med gaffel. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
2. Täck pajens sidor med aluminiumfolie och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
3. Lägg de repade bladen i rikligt med kokande vatten och koka dem mjuka under lock. Det tar ca 15 minuter. Häll av kokvattnet och krama ut så mycket som möjligt av vätskan. Hacka grönkålen fint och gör detsamma med löken. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs löken mjuk. Rör ner grönkålen och bryn allt i några minuter. Slå på grädde och dijonsenap och låt koka samman. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Riv osten på den grova delen av ett rivjärn.
Vispa samman ägg, grädde/gräddmjölk, salt och peppar.
5. Häll grönkålsfräset i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över, toppa med riven ost och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och fyllningen satt sig.

Lisas godaste vintersallad med grönkål och hasselnötter

Den här blixtsnabba grönkålssalladen är fullproppad med nyttigheter och sagolikt god. Jag serverar den på julbordet, men även under resten av grönkålssäsongen.
Antal: 4 portioner
Tid: 10 minuter

200 g grönkål (endast repade blad)
2 msk olivolja
Pressad saft från 1 liten citron
50 g rostade hasselnötter eller mandlar
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
1. Strimla grönkålen riktigt fint och lägg i en skål. Ringla över olivolja samt citronsaft och krama in detta i grönkålen. Låt stå i cirka 10 minuter.
2. Hacka hasselnötterna grovt och vänd ner i salladen. Krydda med flingsalt och svartpeppar.