Far och son fick nya leenden

– Jag fick ett helt nytt liv! Leif Carlberg ler stort. Det går inte att ta miste på hur nöjd han är med den hjälp han fått av tandregleringen och oralkirurgen.

Leifs bekymmer med munnen började tidigt i livet. Ett kraftigt underbett gjorde det svårt för honom att tugga. Det blev värre och värre och till slut kunde han bara använda de innersta visdomständerna. En ständig värk fick han leva med. När en av de två visdomständerna till slut gav upp blev situationen akut.
Men när vi träffar Leif en solig höstdag i Hylte är det inte hans, utan sonen Alfreds tänder, det handlar om. Alfred har, liksom tidigare storebröderna Filip och David fått hjälp att rätta till bettet. Nu är han snart klar med sina behandlingar hos tandregleringen. Fyra tänder har dragits ut för att ge plats och de kvarvarande har justerats.
– Jätteskönt att det snart är färdigt, tycker Alfred och skrattar mot sin pappa.

Det här går väl inte?

– Det är inte ovanligt att vi behandlar både föräldrar och barn, berättar övertandläkare Ola Sollenius, som tillsammans med ortodontiassistent Gun Sjödin och tandhygienist Dana Ban är det tandregleringsteam som med jämna mellanrum tar emot i Hylte.
– Man kanske följer sitt barn till behandlingen, och så småningom kommer frågor om de egna tänderna.
”Det här går väl inte att rätta till…” Men visst kan vi det, för det mesta.

Värt varenda minut

För Leif innefattade behandlingen en operation av käkarna. Och innan dess tandreglering, så att tänderna skulle passa ihop i det nya ”bettet”.
– Det var en lång behandling, men värd varenda minut, säger Leif. Vilken känsla när jag som 43-åring för första gången kunde ta ett bett i en smörgås.
Hela livet har förbättras, tycker Leif, som nu slipper den ständiga smärtan.
– Allt fungerar bättre när jag äntligen kan tugga. Välbefinnandet och magen. Allt.

Idel leenden. Leif och Alfred Carlberg har bara lovord att säga om tandregleringen: Vi har fått fantastiskt bemötande och service! Övertandläkare Ola Sollenius ser också nöjd ut. Foto: Magnus Andersson