Här trivs Sara Beischer!

Hon har hittat den vackraste platsen i världen.– Hit kommer jag ofta, säger Sara Beischer och sveper med blicken över havet och klipporna.

Vi har stämt träff i Grötvik, småbåtshamnen i Halmstad, och jag ser henne på långt håll där hon sitter bakåtlutad mot husväggen och ser ut att njuta med alla sinnen av höstsolen.– Jag värdesätter det enkla, jag uppskattar de små äventyren, säger hon.
Het debattbokDet var om vardagsäventyren på ett äldreboende som Sara Beischer skrev om i sin debutbok ”Jag ska egentligen inte jobba här”. En bok som lyfte etiska frågeställningar inom äldrevården samtidigt som Caremadebatten pågick som hetast. En bok som gör att hon har fortsatt att skriva böcker parallellt med att hon reser runt i Sverige och föreläser på bibliotek och vård- och lärarutbildningar om utmaningarna inom äldreomsorgen och skolan i dag.

Tittar till havet

Uppvuxen i Varberg och präglad av närheten till havet säger hon att hon nog skulle ha svårt att leva där havet inte fanns nära. Havet är bästa livsplatsen för Sara Beischer.– Jag älskar havet, jag tittar till det varje dag, säger Sara. Jag tycker om doften från havet och tången, sältan. Det svala vattnet mot huden när jag badar. Hur havet kan se så olika ut. Ljuset och färgerna.
Sinnena får sittEfter några år av studier och jobb i Stockholm valde Sara och maken Per-Henrik för åtta år sedan att lämna Stockholm och återvända till Halland.Det blev Halmstad på grund av makens studier och havet i Grötvik blev snabbt en favorit.Det är nämligen vid havet hon samlar kraft och där sinnena får sitt, menar Sara.– Sinnen, stämningar och känslor hör ihop, de är starkt förknippade för mig. Det är en väsentlig del av livet.

Balans i livet

Sara får ofta höra att hon är en känslomänniska. Ibland sagt med en underton av att det är något mindre bra.– Det är som om det vore bättre att vara tankemänniska än känslomänniska.Jag tror att det är lika viktigt att vara närvarande i sina känslor, som i sina tankar. Det ena är inte viktigare eller bättre än det andra.Hur ser hon då på vad som är en bra plats att bo och vad som gör en plats attraktiv?– För mig handlar en bra livsplats och ett gott liv om balans. För mig är det viktigt att få vara nära min familj. Att ha någon att rå om. Att någon rår om mig. Att skapa och göra kreativa saker. Att ha en kropp som fungerar. Välfärdsfrågorna i det samhälle där man bor tror jag många tycker är ett viktigt kriterium för vad som är en attraktiv plats.
Ny bok på gångHon ställer sig frågande till vårt fokus på arbete i samhället och det höga antalet sjukskrivningar som bottnar i utbrändhet.– Det känns som att arbetet har ersatt religionens plats i samhället, att arbetet är det som ger oss identitet och mening.Just nu skriver Sara på en ny bok.– Den handlar om det vi har pratat om nu. Om vad vi gör med oss själva och mot varandra. Det handlar om vad som är ett gott liv.

 

Lite om Sara

 

Född: 1983

Familj: Maken Per-Henrik, sönerna Bob och Otto.Sara får ofta frågan om hon är släkt med Lasse Beischer, som är Per-Henriks farbror. ”Jag brukar skoja med Lasse och säga att det är väl snart dags att de frågar dig om du är släkt med Sara Beischer”.Saras bror Martin Svensson är välkänd musiker och författare.

Bor: I Halmstad, uppvuxen i Varberg

Yrke: Författare och föreläsare.Utbildade sig till gymnasielärare i svenska och religion

Läser: Alltid flera böcker samtidigt, längtar just nu efter att läsa Bruno K Öijers ” Och natten viskade Annabel Lee” och Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”.

 

Vilken är din bästa livsplats?

 

Eva Stark, Kinnared

Fegensjön, det är vackert där och ett mycket populärt badställe. Jag är uppvuxen nära sjön och badade där mycket som barn. Vi fiskade då också den nu utrotningshotade siklöjan. Fegensjön är en av få sjöar i världen som har vårlekande siklöja.

Gert-Ove Hindgren,Skedala, Halmstad

Jag tycker om mitt hus i Skedala. Jag byggde huset 1975 och har bott där sedan dess och det är lugnt och fridfullt. Jag brukar gå ut med hundarna i skogen runt Skedala.

Jorge Munoz, Andersberg, Halmstad

Min bästa plats är Fyllinge utanför Halmstad. Jag brukar ofta vara där hos min syster och hennes barn, vi brukar spela tennis och fotboll.

Fidde Abazai, Falkenberg

Det vet ju hela Sverige att Tylösand är den bästa livsplatsen! Jag tycker också det och brukar åka dit varje dag och bada på sommaren och kolla in de snygga tjejerna.

Ola Karlsson, Tönnersjö

Min bästa plats i Halland är Lagaoset vid Lagans mynning, där sött vatten möter salt hav! Det bästa är när havet stormar. Jag har varit där mycket och fiskat genom åren.
Maria Svensson, Onsala– Apelviken i Varberg för att det känns så harmoniskt att titta på havet. Jag började gilla Apelviken när jag var yngre och umgicks med surfare där.