Idiotförklarade till en början...

Det doftar förföriskt från spisen. Lammgrytan kommer nog att värma gott i magen. En busslast besökare väntas till Öströö fårfarm om några timmar. Utanför i hagarna går fåren och betar rofyllt under en regntung himmel, denna höstförmiddag.

Det som började i blygsam skala på 1990-talet har utvecklats till ett populärt besöksmål som årligen lockar runt 50 000 besökare till gården, som ligger vackert mellan skog och sjö i Dagsås.– Vi drev först ett vanligt lantbruk och hade andra jobb vid sidan om, berättar Jeanette Carlsson, som tillsammans med maken Kristian arrenderar gården av Öströö slott. Vi började fundera på vad vi skulle göra för att kunna utveckla fårskötseln.

Utbredd fördom

Marknaden för lammkött var liten, fördomen om att ”det smakar kofta” var utbredd. Och de fick nobben när de, som liten lokal producent, försökte få sälja direkt i matvarubutikerna:– Vi tänkte att ”vi struntar i dem och fixar det själva”.Och fixade det gjorde de… Under åren har verksamheten vuxit och utvecklats långt mer än de då kunde tänka sig. 30 tackor har blivit 520 som årligen föder runt 900 lamm.Servering och köttbod är välbesökta och att åka lammsafari och få se hundarna valla får är populärt. 12 000 har gjort det i år.– Men egentligen har vi inte så mycket aktiviteter. Vi visar upp vår gård och hur vi driver den och det tycker många är intressant, säger Kristian. När vi byggde vårt nya fårstall så ordnade vi till exempel en läktare så att våra besökare har möjlighet att se när lammen föds och hur fåren har det när de är inne.– Vi träffar många barn, och även vuxna, som aldrig har mött ett levande får. Det är lite skrämmande, säger Jeanette.

Trivs bäst i öppna landskap

Omsorg om djur och miljö går som en röd tråd genom verksamheten, och Kristian och Jeanette brinner för att visa på sambanden; mellan djuren på gården och matbordet, mellan betande mular och det öppna landskapet.– När vi la om till ekologiskt lantbruk i början av 90-talet blev vi i det närmaste idiotförklarade, säger Kristian och ler. I dag låter det annorlunda. Och konsumenterna är mycket mer medvetna om vad de äter och hur deras val påverkar miljön.
Får-relateratAllt på djuren tas till vara. Gården har egen köttförsäljning, charkproduktion, servering och tillverkning och försäljning av skinnhantverk och andra ”fårrelaterade” produkter. Och det som inte kan användas till annat blir till biogas. Allt görs på gården, som i dag sysselsätter 18 personer på sammanlagt 10 heltider. I det egna slakteriet tar man också emot runt 2 000 djur från andra stora och små gårdar.– Men vi säljer bara kött och produkter från våra egna lamm. Vi vill se kunna kunderna i ögonen och lova att köttet de äter kommer från djur som haft det bra, säger Jeanette.

Ministerbesök

Flest besökare kommer under helgerna i april och maj och under semesterperioden i juli. Men även nu under hösten har det hänt mycket kring gården: Energimässa med ministerbesök och SM i fårklippning för att nämna något.Och det är ett gott samarbete i bygden:– Vi samverkar i en förening och har med gemensamma krafter och stöd från EU och Region Halland skapat ett nätverk med vandringsstigar.Nu kan de som besöker trakten lätt komma ut i den underbara naturen, säger Jeanette. Och det har i sin tur lett till att några nya små företag börjar spira, bland annat ett som har erbjudit vandringsturer utmed lederna…

Lammgryta är alltid gott

Att lamm ofta serveras när Kristian, Jeanette och dottern Ofelia sätter sig till bords är väl närmast en självklarhet. Men vilka är favoriträtterna?– Jag tycker kanske att den finaste biten på lammet är rostbiffen, säger Krister.– En lammgryta är alltid gott. Och något som jag gillar just nu är att låta en köttbit i stekpåse ligga länge i ugnen på låg temperatur, säger Jeanette. Det blir som pulled pork, fast på lamm…