Ofelia Ovik ska trollbinda Tokyo

Nu ska den 19-åriga Harplinge-tjejen lära japaner att nålbinda. Hon tar den medeltida tekniken vidare in i framtiden. Och hennes härliga mössor ska ställas ut och säljas i Tokyo…

Ofelia lärde sig nålbinda av mamma Kristin. Och det var en ren slump att Kristin på en medeltidsmarknad blev nyfiken på vad en kvinna satt och gjorde. Det hon fick lära sig var en urtida föregångare till stickning och virkning.– Jag har alltid varit med när mamma jobbat med olika saker och jag tyckte att det verkade kul, berättar Ofelia där hon sitter i sitt rum, omgiven av färggranna ullgarnsnystan och färdiga och halvfärdiga mössor.

På löpande band

Hon var 13 år när hon började nålbinda. I dag är hon 19 och går sista året på naturvetenskapsprogrammet på Kattegattgymnasiet Da Vinci. Framtidsdrömmen är att ta hand om träd som  arborist. Hon vill utbilda sig i England och har i sommar tagit motorsågskörkort.Men hon har också fått nålbinda mössor på löpande band.Tillsammans med 19 andra halländska slöjdare och konsthantverkare visar hon sina verk på Svenska ambassaden i Tokyo i utställningen ”Handmade with love – Halland to Tokyo 2014”. Några av utställarna, däribland Ofelia, kommer dessutom att hålla i workshops och sälja sina föremål i samband med utställningen. Utställningen är ett projekt som drivs av Kultur i Halland – Slöjd och är inne på sin andra vecka när du läser detta.

Ögon i nacken

De färgsprakande mössorna har ofta svans och alla har de två små ögon i nacken – Ofelias signatur och initialer.Genom att kombinera två gamla tekniker – nålbindning och tovning – skapar Ofelia hållbara huvudbonader med en slät, vacker yta. Varma på vintern och, faktiskt, svala när det är varmt.Ofelia är förvånat förväntansfull inför japanäventyret. Allt har gått så snabbt:– Jag har inte en aning om vart det här kommer att ta vägen, säger Ofelia. Det var bara en chansning när jag anmälde mig att skicka med mössor till utställningen. Sedan växte det och jag fick erbjudande om att följa med till Tokyo, att hålla i en workshop och att mina mössor skulle säljas där. Det är jättespännande men var helt oväntat. Nålbindningen är ju bara min hobby…

Till Halland i vår

Arrangörerna hoppas att utställningen ska leda till mer samverkan mellan Halland och Tokyo, där de olika kulturerna får mötas runt slöjd och hantverk. Ambitionen är att visa upp den samtida slöjden och konsthantverket som kulturyttring, öka dess status och stärka det svenska kulturlivet internationellt.Även vi hallänningar får möjlighet att se Ofelias mössor och allt det övriga fina hantverket i utställningen. Den kommer att visas på Hallands Konstmuseum i Halmstad under perioden 15 februari till 3 maj 2015.