Cellulosa kan ersätta plast i sjukvården

Morgondagens sjukvårdsutrustning kanske växer i skogen.Ett nytt halländskt samarbete vill utmana den traditionella synen på hur förbrukningsmateriel ser ut och vad det kan tillverkas av.

Produkter som växer på träd, eller i alla fall som träd… På Swt Development jobbar man mycket med att utveckla produkter av cellulosafiber från skogsindustrin, men även med återvunnet material, berättar vd Anna Altner. I ett nytt samarbete kan man nu ta hjälp av vårdmedarbetarnas kunskaper och idéer i utvecklingsarbetet. Foto: Magnsus Andersson

Går det att använda nya material och minska vårdens förbrukning av plast? Det är huvudfrågan i en satsning där produktutvecklare från näringslivet krokat arm med den halländska sjukvården. Satsningen har fått statligt miljonstöd.

I Varberg finns utvecklingsföretaget Swt Development som är inriktat på att tänka nytt och kreativt kring vår användning av olika material. Genom Arena Grön Tillväxt ska företaget nu samverka med delar av den halländska vården.

– Det här är väldigt spännande, säger Anna Altner, vd på Swt Development. Vi får möjligheten att tillsammans med slutanvändarna utforska hur förnyelsebara material kan användas på nya sätt.

Vilka är egentligen behoven kring en produkt man använder? Kan man jobba på ett sätt som gör att mer miljövänliga material skulle fungera?

I vården används mängder av engångsartiklar, ofta tillverkade av plast. Samtidigt har man stora ambitioner att arbeta mer hållbart och miljövänligt, men det kan vara svårt att hitta sådana produkter på marknaden.

FÖRNYELSEBART MATERIAL

– Vi vill vi se om det finns produkter som istället skulle kunna vara tillverkade av cellulosafiber, ett förnyelsebart material som kommer från skogsindustrin, säger Anna Altner. Målet är att få fram två nya produkter i cellulosa som marknaden vill ha. Och marknaden är enorm.

Birger Löfgren är projektledare inom Arena Grön Tillväxt.

– Det är ofta svårt för näringslivet att få de här kontakterna, säger han. Här kan vi underlätta och koppla ihop olika aktörer.

MÄNNISKOR OCH IDÉER MÖTS

Arena Grön Tillväxt handlar mycket om att få människor, som är intresserade av en hållbar samhällsutveckling, att mötas och om att stödja innovation och nytänkande.

På andra håll fungerar storföretag ofta som magneter kring vilka det bildas olika innovativa nätverk. Halland har mest mindre och medelstora företag, så här vill istället regionen stödja samarbetet mellan utbildningssektorn, företagen och den offentliga delen av samhället.

– När det gäller projektet med produktutveckling har vi kontakter i vården både i Västra Götalandsregionen och i Region Halland och så här långt har intresset varit mycket stort. Det finns en stor vilja att arbeta med mera hållbara material.

Arena Grön Tillväxt arbetar med många olika frågor. Bland annat med att utveckla livsmedelsproduktionen i Halland, med bioenergi och med en satsning som handlar om att bygga hyreshus i trä, istället för i stål och betong. Arena Grön Tillväxt är ett samarbete mellan Energi- och miljöcentrum, Hushållningssällskapet, högskolan och regionen.