Lars-Ove kan knappt vänta på att de ska börja gräva ner fiber

Med stabilt bredband via fiber kommer det att gå att jobba i fritidshuset och de sköna vistelserna där kan bli längre. Det tror Lars- Ove Wijk, som bor i Helsingborg men har lantställe på Hallandsås. Att barnen kommer att uppskatta en snabb uppkoppling på landet är han övertygad om.

Foto: Magnus Andersson

För ett tiotal år sedan tog Lars-Ove och hans familj över en gammal lantbruksfastighet från en faster.

Gården ligger naturskönt mitt i betes- och skogsmarker i Börkered på Hallandsås nordsida och har blivit ett vår- och sommarparadis för familjen.

– Vi trivs alla så bra i lugnet här och åker hit också en del helger året runt. Vi skulle vilja vara här oftare. Lars-Ove Wijk jobbar med kapital- och fondförvaltning.

En snabb och säker uppkoppling är ett måste, men tidigare har han inte vågat lita på den kopparförbindelse som de haft på landet.

BEROENDE AV UPPKOPPLINGEN

– I mitt jobb är jag helt beroende av uppkopplingen. Det är vissa viktiga processer som måste skötas på särskilda klockslag och då måste nätet fungera.

– Jag ser verkligen fram emot att det nu ska dras fiber och är glad att det omfattar också fritidsfastigheter. Vi tvekade inte en sekund att gå med när erbjudandet kom.

Det hade varit dumt att låta bli, för om några år kommer snabbt bredband att vara en självklarhet. Det blir också bra att kunna ha koll på och sköta om en hel del saker med fastigheten på distans.

Gården ligger lite i skugga från tv-masterna och det är ibland si och så med bilden.

– Jag vet att barnen kommer att uppskatta att kunna titta på film och tv via bredbandet. Ungdomar har ju höga förväntningar på att vara uppkopplade.

Halland blev första region i landet med att upphandla ett länsövergripande

samarbete. IP-Only ska nu bygga ut fibernätet på landsbygden i hela regionen.

Oavsett hur avlägset huset ligger blir avgiften för kunden den samma och även fritidshusägare får erbjudandet. I det öppna nätet kan man välja mellan olika operatörer och fritidshusägare kan teckna abonnemang där de betalar för sina tjänster bara när huset används, något som har gjort att intresset blivit stort. Generellt gäller att 65 procent av fastigheterna och hushållen i ett område ska vilja vara med för att projekteringen ska börja på allvar.

– Nu omfattar vårt arbete ungefär 10 000 fastigheter och jag är helt övertygad om att vi kommer att ha kunnat erbjuda alla fastigheter och hushåll på den halländska landsbygden bredband före 2020, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklare på IP-Only.

FLEXIBEL PLAN

Tillsammans med Region Halland har IP-Only gjort upp en övergripande plan för utbyggnaden. Men planen är flexibel och kan ändras när verkligheten förändras. Så har man till exempel intensifierat arbetet i södra Halland när besked kom om att de gamla kopparanslutningarna skulle tas ur bruk i vissa områden.

– Kommunernas intresse är en viktig faktor i arbetet. Vi vill också ta vara på det engagemang som finns runt om i till exempel byalag och fiberföreningar, säger Jimmy Stigevall som möter stort intresse nationellt för det halländska upplägget.

– Det finns inte ett län i Sverige som inte tittar med stort intresse på hur Halland valt att jobba. Vi har många studiebesök och jag får ofta frågor om hur arbetet går med ”Hallandsmodellen”.

LEVA OCH BO PÅ LANDET

– Att ha tillgång till stabilt och snabbt bredband är en förutsättning för att hela Halland ska vara den bästa livsplatsen. Det kommer att ge bättre möjligheter att leva och bo och ta del av samhällsservice av olika slag, kanske jobba hemifrån mera eller driva företag på landsbygden, säger Ellinore Svan, utvecklingsledare på Region Hallands avdelning för infrastruktur.