I Glommen finns allt de vill ha

När Johanna och Mattias Edenholm väntade sitt första barn föddes idén om att flytta ut från den centrala Göteborgslägenheten och hitta ett annat sätt att bo och leva. I flera år sökte de i alla väderstreck efter en plats och ett hus som kunde möta deras behov och önskemål. Till slut fann de sin nya, bästa livsplats, i Glommen.

Halland fortsätter att växa så det knakar. Sedan millennieskiftet har vår region gått från 275 000 invånare till dagens dryga 320 000. Mattias och Johanna Edenholm har, tillsammans med barnen Isabel och Stella, bidragit till den statistiken.

MÅNGA KRAV PÅ NYA HUSET

– Vi hade en ganska klar bild av vad vi ville ha, berättar Johanna.

Det skulle vara lugnt men inte ödsligt, cykelavstånd till havet eller någon sjö. Dagis och skola på gångavstånd och någon sorts affär i närheten stod också på önskelistan. Och så skulle det vara hyfsat nära Göteborg.

– Vi vill också att det skulle finnas kollektivtrafik så att det skulle kunna gå att ta sig fram även utan bil, säger Mattias.

UPPTÄCKTE GLOMMEN

Trots ihärdigt sökande under lång tid lyckades de inte hitta ett hus och ett läge som matchade deras önskelista. Inte förrän de av en slump upptäckte Glommen.

– Vi hälsade på en kusin som semestrade på Olofsbo camping och fick tips om att det fanns ett hus till salu i Glommen.

Den gången blev det ingen affär, men senare fann de en sommarstuga som de slog till på.

– Under flera år åkte vi hit varenda helg och prövade hur det var att bo här, och när Mattias fick jobb här i närheten så flyttade vi hit permanent, berättar Johanna.

LÅNG OCH KORT VÄG TILL JOBBET

Johanna fortsätter att jobba med inköp och design av skor och pendlar till kontoret i Göteborg medan Mattias har lämnat sitt arbete i modebranschen. Han är nu försäljningschef på ett företag i Morup.

– Vi hade bestämt att om en av oss fick jobb nära Glommen så skulle vi flytta ner permanent.

Just nu tränger hela familjen ihop sig i den omgjorda gäststugan. Fritidshuset håller skickliga hantverkare på att förvandla till ett betydligt större och helt modernt året runt-boende. Stella, sex år och lillasyster Isabel, tre, har fått kompisar på området och har nu börjat i skola och förskola.

STOR SKILLNAD FÖR BARNEN

– Den största skillnaden blir ju för barnen, säger Johanna.

I Göteborg kunde vi inte ens släppa ut dem på gården ensamma – här kan de springa fritt.

– Folk känner varandra här och vet var barnen hör hemma, säger Mattias. Lärarna i Stellas skola bor i närheten.

Johanna och Mattias berättar ivrigt om hur deras liv har förändrats sedan de flyttade till Glommen. Om den fina restaurangen vid havet, om att handla i olika gårdsbutiker Trångt. Medan arbetet med det nya huset pågår tränger familjen ihop

sig i den nyrenoverade gäststugan.

och om de förtrollande promenaderna vid havet, året runt och i alla väder.

PERFEKT LÄGE

De tycker att deras nya hus ligger perfekt placerat i världen.

– Det är nära både till Varberg och Falkenberg, det tar kanske en kvart, säger Mattias. På den tiden hade vi ju knappt tagit oss ur stadsdelen i Göteborg.

– Och det är vardagslyx att köra längs med havet när man ska någonstans.

– Vi har rest mycket i världen och vi kommer fortsätta att resa för att hälsa på vänner, berättar Johanna. Då är det jättesmidigt att det går så lätt att ta tåget ner till Kastrup.

Många av deras vänner hade förresten svårt att förstå deras beslut att flytta från storstaden till en liten ort i Halland som ”ingen” hade hört talas om.

– Men när de kommer hit och får se hur vi har det undrar de hur vi kunde hitta en sådan här pärla. Sedan tar de telefonen för att gå in och leta hus på nätet...

Arbete pågår. I Glommen hittade de sin bästa livsplats – familjen Edenholm från Göteborg. En hel del arbete återstår på huset och Mattias och Johanna får hjälp av Stella och Isabel.