Fysisk aktivetet var receptet för Nicole Nuhns framgång

Den senaste stora kartläggningen av hälsan i Sverige och Halland visar att vi lägger på oss allt mer. Fyrtio procent av männen och nästan 30 procent av kvinnorna i Halland är överviktiga. Nicole Nuhn i Slöinge var en av dem. Hon hade i många år försökt gå ner på olika sätt, men det var inte förrän hon fick hjälp på sin vårdcentral som det lyckades.

Stöd och råd. Distriktssjuksköterskan Britta Engvall på Vårdcentralen Slöinge stöttar Nicole Nuhn, ger råd och inspiration och följer upp hur det går.Vi kan konstatera det med en gång: Nicole Nuhn har kanske större frestelser än de flesta av oss att övervinna. I sitt jobb i produktionen på glassfabriken i Slöinge ska hon testa glassens kvalitet. Hon ska ha koll på produktens utseende, konsistens och smak…

– När jag jobbar med någon av mina favoritglassar så kan det vara svårt att stå emot, säger Nicole. Då gäller det att ha motivation för att inte falla dit.

Just motivationen är något hon har fått mycket hjälp med på Vårdcentralen Slöinge.
– Jag har i alla år försökt med olika dieter, men inte lyckats långsiktigt, berättar Nicole. Till slut vägde jag rejält för mycket och det märktes på jobbet. Jag blev trött och magen var i vägen i många olika arbetsmoment. Det gick också ut över humöret.

Britta på vårdcentralen hjälper till

– Men nu har jag fått hjälp med kost och motion och mycket peppning. Det är också jättebra att Britta håller koll och frågar hur det går, säger Nicole och tittar tacksamt på Britta Engvall, distriktssjuksköterska på vårdcentralen.
– Nicole har verkligen gjort ett bra jobb, säger Britta. Hon har kommit igång bra med att röra på sig regelbundet och har tagit grepp om vad hon äter, och det har gett resultat.
Ja, Nicole lyckades, med Brittas stöd, att gå ner rejält. Sen var hon tvungen att opereras och fick då inte köra sina vanliga cykelturer och promenader:
– Jag har saknat det jättemycket och har gått upp lite, berättar Nicole. Men nu får jag äntligen träna igen…

Brinner för livsstilsfrågor

Som distriktssjuksköterska på en liten vårdcentral jobbar Britta med det mesta. Men hon brinner för livsstilsfrågor och har vidareutbildat sig på området.
– Det är så mycket man kan göra för att påverka hur man mår, säger hon. Det absolut viktigaste är att inte röka. Sedan handlar det om att röra på sig lagom mycket och att hålla koll på vad man äter.
Allt fler patienter vänder sig till vården för att få hjälp att göra förändringar så att de mår bättre. Rökare, överviktiga och människor med till exempel diabetes och hjärt- eller lungproblem.

Aktivitet istället för piller

– Med små justeringar av ditt sätt att leva kanske du kan minska eller helt slippa äta medicin, säger Britta som gärna istället skriver ut fysisk aktivitet på recept.
– Det är ett jättebra verktyg. Dels kommer vi överens om hur upplägget av motionen ska vara och så kan jag hjälpa till genom följa upp hur det går.
– Det är jättebra att Britta håller koll, flikar Nicole in. Vi träffas var tredje vecka och då vill jag ju kunna visa att jag har skött mig.
 När man ska hjälpa en människa så handlar det om att möta den där den är.
– Det handlar mycket om att den som till exempel vill sluta röka eller gå ner i vikt själv förstår varför det är viktigt. Jag kan ge verktyg för förändring. Ofta kan man börja med små steg och när dessa sedan leder till framgångar ökar motivationen att fortsätta, menar Britta.

Nicole har ett mål

Nicole har man och två barn. De är glada för hennes skull.
– Jag har också fått så många positiva kommentarer från min familj i Tyskland. Jag skickade bilder på hur jag såg ut när jag hade gått ner och de trodde knappt det var sant…
Nicole Nuhn har satt upp ett mål:
– Jag ska springa Tjejmilen. Jag skulle gjort det i år men operationen kom i vägen. Men med Brittas stöd och uppmuntran ska jag lyckas nästa år …

Läs mer om en bättre hälsa och livsstil på www.1177.se/Halland

 

Brittas råd för bättre hälsa!

• Sluta röka! Rökning är den största hälsofaran.
• Rör på dig regelbundet, minst 150 minuter per vecka men gärna mer och varje dag! Gärna en kombination av vardagsmotion och lite mer intensiv träning.
• Ät regelbundet, tre huvudmål och ett–tre mellanmål. Ät mycket frukt och grönt; 500 gram per dag. Välj fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Nötter och frön innehåller bra fetter. Ät fisk och skaldjur, gärna tre gånger per vecka. Välj flytande margarin eller olja vid matlagning och magra mejeriprodukter.