Här skapas lust och energi för vetenskap och teknik

Hur känns det i benen när man själv trampar fram energi så att lampan börjar lysa? Har jag verkligen sådana bakterier i min mage? Varför har fjärilarna så många olika färger? Ett besök i Science Safari-bussen väcker tankar och föder många frågor och experterna har svar på det mesta.

Lysande. – Jobbigt, men kul att jag lyckades få alla tre lamporna att lysa. Erica Salomonsson får trampa rejält för att generera energi. Hans-Erik Eldemark bemannar cykeln.– Ett jättebra sätt att visa på sambanden och väcka nyfikenhet.

Med skräckblandad förtjusning lägger sig Eak Hatthakit i 6 A på Brunnsåkersskolan ner på de tusentals spikarna på spikmattan.  – Det känns ju riktigt skönt, säger han, kanske lite förvånad. För tack vare att spikarna är så många fördelas hans tyngd och det gör inte ont. – Vi vill väcka nyfikenhet och intresse för teknik och naturvetenskap. Att få pröva själv och sedan få svar på de frågor som uppstår är ett jättebra sätt, säger initiativtagaren till Science Safari, Charlotte S Helin.

Dåligt väder bakom ljus idé

Science Safari är den första i sitt slag i Europa – en buss full med upplevelser och experiment som bemannas av experter inom olika fält, med inriktning på teknik och naturvetenskap. – Idén är en fortsättning på arbetet med Vetenskapskaféer. En gång råkade vi ut för dåligt väder och sökte skydd i bokbussen som stod bredvid och så föddes Science Safari, berättar Charlotte.
En av experterna som bemannar bussen, när den är på besök på Brunnsåkersskolan, är Ingegerd Sjögren, mikrobiolog på Hallands sjukhus Halmstad. Hon brukar berätta om den ”goda mikrobiologin” när hon är med i bussen. – Det finns så många bra bakterier och mikrober som vi behöver inne i kroppen men också till exempel för att laga mat. De får brödet att jäsa och gör osten god. Ingegerds viktigaste redskap i bussen är mikroskopet. Med det kan hon visa besökarna en värld som vi inte kan se med blotta ögat. – Jag vill framför allt inspirera och få dem att fortsätta vara nyfikna och ställa frågor, säger Ingegerd.

Pererik vill väcka nyfikenhet

Pererik Andreasson, fysiker och lektor på Högskolan i Halmstad håller med. Han har alltid varit intresserad av vetenskap och teknik och brunnit för att sprida sitt intresse till andra. – Det viktigaste med Science Safari är att väcka en nyfiken-het på omvärlden, säger Pererik. I bussen har vi massor av experiment där besökarna kan pröva hur saker fungerar. Sedan kommer frågorna. 

Var kommer strömmen ifrån?

Alla vet vi ju att det kommer ström ur hålen i väggen. Men var kommer den ifrån? På en cykel kopplad till en generator kan besökarna själva ”trampa fram” strömmen och få lampor att lysa, en elvisp att snurra och radion att ljuda. – Det ger jättebra möjligheter att förklara hur saker fungerar – hela kedjan från maten vi äter som blir energi att trampa och hur magneten som snurrar ger spänning och får lamporna att lysa. – Fler behöver få upp ögonen för och bli intresserade av naturvetenskaperna, säger Hans-Erik Eldemark, lärare med inriktning på innovation på högskolan. Och kan vi på det här sättet bidra till att väcka nyfikenheten så är det jätteroligt! Charlotte S Helin myser: – Precis det som händer nu är vad vi är ute efter – att ungdomarna kommer fram efteråt och vill veta mer om hur saker fungerar och hänger ihop. Då har vi lyckats.

Biologer sökes!

Science Safari-bussen dyker upp i olika publika sammanhang, men riktar sig även mot skolorna. – Vi vill gärna ha kontakt med intresserade lärare på området för att planera och samordna skolbesöken, säger Charlotte som också vill göra en efterlysning:  – Vi är alltid intresserade av att få kontakt med experter som vill medverka i bussen. Nu letar vi särskilt efter biologer.

Ideell förening

Föreningen Science Safari har tillsammans med Hallands bildningsförbund fått bidrag, främst från Region Halland och Sparbanksstiftelsen Varberg, för att utveckla Science Safari under de kommande åren.


Du kan läsa mer på www.sciencesafari.se