Marlies och Patrick ger Kattegattleden toppbetyg

Underbart vacker natur, lätt att hitta och fina möjligheter till bad. Marlies Lamp och Patrick Schmidt öser lovord över Kattegattleden. Redan första sommaren har Sveriges första nationella cykelled fått stor uppmärksamhet både här hemma och internationellt.

Via Kattegattleden. Patrick Schmidt och Marlies Lamp är på väg till Oslo, via Kattegattleden och Göteborg.
– Det har varit jättebra. Lätt att hitta, fantastisk natur och hela tiden nära till bad! är deras bedömning när vi möter dem i Skummeslöv.

De är ute på en hyfsat lång cykeltur, Marlies Lamp från tyska Schleswig och Patrick Schmidt från Tasmanien i Australien (där huvudstaden heter Hobart). De räknar med att cykla ungefär 200 mil på sin resa till Oslo och hem igen.

– Min pappa cyklade till Finland. Det blev vi inspirerade av. Det är ett billigt och bra sätt att resa och man får se så mycket, säger Marlies.

Lätt att hitta – nära till bad

De är inne på andra cykelveckan när vi möter dem i Skummeslöv, och de uppskattar den nya cykelleden:

– Den är lättcyklad med bra cykelbanor. Och det är lätt att hitta – vi har inte kört fel en enda gång till skillnad från när vi cyklade genom Danmark, säger Patrick.

– Väldigt vacker natur med fantastiska stränder. Man kan bada hela tiden om man vill, säger Marlies.

I Skummeslöv träffar vi också Helena Åström som driver Hotell Strandpensionatet tillsammans med sin bror Roger Ragnarsson. Hotellet ligger perfekt placerat mellan Kattegattleden och stranden och de har haft både svenska och utländska cyklister som gäster.

Helena och Roger har under åren låtit en sommaröppen liten strandkiosk med minigolf utvecklas till restaurang och hotellverksamhet året runt. Inför nästa säsong funderar de över hur de kan erbjuda cyklande gäster ännu mer, kanske i samarbete med andra.

– Jag har bara hört positiva omdömen om leden från våra gäster. Jag tror att Kattegattleden kommer att förlänga säsongen och att den kommer att få ännu större betydelse för oss framöver, säger Helena Åström.

I Åsa har det varit full rulle

I Åsa i Kungsbacka kommun finns Carina och Jan Ifverström, som du kunde läsa om i förra numret av Bästa Livsplatsen. De erbjuder cykeluthyrning och driver Åsa Gästis och har haft en bra första sommar med Kattegattleden.

– Det har varit klart över förväntan. Vi har haft fler cyklande gäster än vi räknade med och vi har haft full rulle både med övernattningar och cykeluthyrning med gäster både från Sverige och utlandet, berättar Jan.

– Vi ser också att säsongen blir längre med leden och kommer att satsa ännu mer på cykelturism inför nästa år.

Besökssiffrorna är inte klara

Peter Syrén, ansvarig samordnare för Kattegattleden hos ledhuvudmannen Region Halland, möter liknande positiva reaktioner från de flesta han talar med i sina olika nätverk.

– Det dröjer lite ännu innan vi kan utvärdera den här första säsongen i siffror, men på turistbyråerna är Kattegattleden bland det som folk frågar mest om och vi kan se på hemsidan kattegattleden.se att intresset är mycket stort.

Företagare blir taggade

Självklart finns det också saker som kan förbättras:

– Det är viktigt att komma ihåg att Kattegattleden inte var färdigutvecklad när den invigdes, säger Peter Syrén. Det finns till exempel vissa sträckor som än så länge bara är tillfälliga och som ska förbättras. Skyltningen behöver utvecklas ytterligare. Och nu när stora och små företag längs med leden ser att antalet cyklister ökar blir de taggade att komma med ännu bättre service och erbjudanden till kommande år.

Stort intresse från utlandet

Utländska medier skriver om leden och Peter Syrén har just blivit kontaktad av en stor tysk tidning som ska göra ett resereportage om Kattegattleden.

– Det finns stora cykelleder ute i Europa som drar mycket folk, men vårt läge utmed en fantastisk kust, med alla de möjligheter som finns här, är unikt. Intresset som vi redan ser från till exempel Tyskland och Schweiz kommer bara att öka.