Allt fler tjejer vaccinerar sig mot livmoderhalscancer i Halland

Sedan den 1 mars vaccineras tjejer födda 1993 och yngre gratis mot livmoderhalscancer. Drygt 53 procent av tjejerna i åldersgruppen 1993-98, som får sina vaccinationer på vårdcentralen, har valt att skydda sig mot livmoderhalscancer. Med det ligger Halland bland de högsta i landet.

Framför allt har fler av de yngre, som är 13-14 år, valt att vaccinera sig. I skolan går det ännu bättre. Alla kommuner i Halland, förutom Halmstad som börjar till hösten, konstaterar att cirka 85 procent av alla flickor i klass 5 och 6 valt att skydda sig mot livmoderhalscancer genom vaccination.

– Det går riktigt bra i Halland om än vi har en bit kvar till det nationella målet på 90 procent. Vi fortsätter att informera så att så många som möjligt ta chansen att gratis vaccineraFyra glada tjejer 17 år - ta hand om dig och din hälsa sig nu när det faktiskt finns skydd mot en allvarlig cancerform. Livmoderhalscancer kan vem som helst få och ju yngre du är när du vaccinerar dig desto större skydd, berättar Malin Larsson, projektledare vaccination livmoderhalscancer.

Vaccinationerna, som består av tre sprutor under ett halvår, ger 70 procents skydd mot livmoderhalscancer. För fullt skydd ska man som kvinna dessutom alltid gå på de gynekologiska cellprovskontroller man kallas till från 23-års ålder.

Dags för spruta nummer två

För alla de tjejer som redan tagit första sprutan är det nu dags att boka tid för sprutan nummer två. Cirka två månader ska det vara mellan första och andra sprutan. Tredje och sista sprutan tas till hösten – fyra månader efter spruta nummer två. På www.1177.se/halland  finns information om vilka vårdcentraler som finns och hur man bokar tid. De flesta erbjuder bokning direkt via webben där man själv väljer den tid som passar. Skulle man behöva boka om sin tid gör man det också enkelt på webben, oavsett tid på dygnet. Några mottagningar erbjuder också drop-in mottagning.

De tjejer som inte ännu tagit spruta nummer ett är också välkomna att komma så snart som möjligt.

Inga allvarliga biverkningar inrapporterade

Under 2012 har endast två fall av biverkningar inrapporterats totalt från Halland och -då har flera tusen tjejer vaccinerats.

– Det handlar om biverkningar såsom feber och huvudvärk, inget oväntat eller allvarligt. Det är samma som ofta uppkommer vid andra vanliga barnvaccinationer. Vaccinet är dessutom inget nytt vaccin utan har getts till många kvinnor världen över redan. Det anses vara mycket säkert grundat på den inrapportering och uppföljning som görs hela tiden, berättar smittskyddsläkare Mats Erntell.

www.1177.se/halland  finns frågor och svar, tidsbokning och övrig information om vaccinationen.

För mer information:
Malin Larsson, projektledare för vaccination livmoderhalscancer, tfn 070-284 09 45.

Mats Erntell, smittskyddsläkare, tfn 070-319 16 13