Årets personalstipendiat hjälper barn att andas

När Lena Johansson skulle välja yrke en gång i tiden fastnade hon för att bli sjukgymnast. Men hon hade en sak helt klar för sig:- Jag har alltid tyckt så mycket om barn så jag visste att jag ville jobba med barn på något sätt.Nu hjälper hon svårt sjuka halländska barn att andas, och för sitt arbete får hon årets personalstipendium i Landstinget Halland.

porträtt av lena johanssonEfter avslutad utbildning i Lund fick Lena ett vikariat på Barnkliniken på Länssjukhuset i Halmstad. Året var 1979, och hon har blivit sjukhuset trogen.

Hjälp att andas

I dag arbetar Lena Johansson med rehabilitering av barn. Närmare bestämt med att hjälpa barn med andningssvårigheter – och barn som drabbats av reumatiska sjukdomar. Hennes patienter finns runt om i Halland.

Hon har varit drivande i att utveckla andningshjälpen för mycket svårt sjuka och handikappade barn i Halland. Det handlar ofta om medfödda sjukdomar där musklerna är försvagade. Barnens kroppar orkar inte med andningen, och utan hjälp råkar de ut för svåra infektioner med långa sjukhusvistelser som följd.

- Så var det förr, men nu har vi fått så bra teknisk andningshjälp som de kan använda utan att behöva komma till sjukhuset.

Lena tar emot och utbildar patienter, familj och personal runt patienterna i andningsvård och hur den tekniska apparaturen ska skötas. Hon ger råd om egenvård och lär svårt sjuka barn att leva med sin sjukdom.

Kraft att leva

Hjälpen kan se olika ut. En andningsmask under natten kan underlätta sömnen. Kroppen slipper lägga all energi på att få luft och barnet kan orka vara aktivt på dagen, gå i skolan, leva ett liv. Det kan också handla om att få hjälp att hosta.

- När musklerna är mycket försvagade kan kroppen inte klara av att hosta på egen hand, men nu finns det teknisk hjälp som hostar åt barnet.

Att lära av andra

Utvecklingen har tagit stora steg framåt under Lenas tid i vården, och hon har varit med om att ta framstegen till Halland.

- Man kan lära mycket av andra. Jag har varit runt och hospiterat på ställen där de är duktiga på andningsvård för barn och lärt mig massor, säger hon.

Att hela tiden utveckla vården är viktigt för årets personalstipendiat:

- Jag jobbar med hårt drabbade barn med svåra sjukdomar. Jobbet innehåller massor av glädje, men också mycket sorg, för det är familjer som har det jobbigt. Att kunna hjälpa till med något så viktigt som andningen ligger mig så varmt om hjärtat. Allt som kan göras för att underlätta för barnen och deras familjer måste göras, säger hon.

Resa till Toronto?

Drömmen har länge varit att få besöka Toronto i Kanada där man har ett centrum just för andningshjälp för barn. Där är man världsledande. Nu kanske personalstipendiet gör detta möjligt.

- Jag har ju inte riktigt landat i det här, och har inte hunnit tänka så mycket på vad jag ska göra för pengarna, men det skulle vara fantastiskt att kunna komma dit och hospitera.

Stora framsteg för reumatiker

Den andra stora patientgruppen som Lena arbetar med är barn med reumatisk sjukdom.

- Även på det området har det hänt massor, med nya mediciner för reumatiker, säger Lena. Nu slipper barnen få sina leder förstörda som de fick förr. Med rätt medicinering blir de ofta väldigt bra.

Att just hon blivit utsedd till landstingets personalstipendiat tycker hon är stort. Och konstigt.

- Jag gör ju bara mitt jobb. Och jag har så många fantastiska kollegor som är precis lika mycket värda att få ett personalstipendium. Samtidigt är jag naturligtvis väldigt, väldigt glad.

Mer information:

Lena Johansson, personalstipendiat, tfn: 035-352 16, 035-13 44 32

Mats Eriksson, landstingsstyrelsens ordförande, tfn: 070-595 60 85

---------------------------------------------------------------------

Porträttbild som kan användas fritt i detta sammanhang finns i spalten till höger. (Foto: Lasse Nyman.) Fotografens namn behöver inte anges.

---------------------------------------------------------------------

Fakta om Landstinget Hallands personalstipendium

Landstinget Hallands personalstipendium är på 100 000 kronor. Det delas ut på landstingsfullmäktiges möte den 22 juni.

Årets motivering lyder: "Genom ett hängivet och uthålligt arbete har Lena Johansson gjort betydelsefulla insatser för att utveckla andningsvård för svårt sjuka och handikappade barn i Halland. Hon har underlättat en synnerligen svår situation för många barn och deras familjer. Med ett stort engagemang och en outtröttlig vilja till utveckling sätter hon sina patienter i centrum."

2009 års personalstipendium är det 21:a sedan starten år 1989.