Årets influensavaccinering har startat

I dag, måndagen den 5 november, startar årets influensakampanj och alla vårdcentraler i Halland håller öppet för drop-in för att vaccinera så många som möjligt mot influensa.

Vaccinationsdags. Alice Nilsson Bibin vaccineras av diskriktssköterskan Linda Andersson på vårdcentralen Hertig Knut i Halmstad. Alice vaccinerar sig mot influensan eftersom hon är hjärtopererad.

Det är viktigt att man vaccinerar sig mot influensa när man har fyllt 65 år, är gravid eller bär på någon sjukdom som gör att man drabbas hårdare av ett influensavirus. I fjol vaccinerade sig drygt 55 procent av alla hallänningar över 65 år, men ambitionen är att få upp andelen till 75 procent.

– Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, särskilt om man tillhör en riskgrupp, eftersom dessa personer löper större risk än andra att bli allvarligt sjuka av influensan som i värsta fall kan bli dödlig, säger smittskyddsläkare Anders Enocksson.

– Det är också viktigt att förstå att ett influensavirus förändrar sig från år till år och att man därför behöver ta en ny spruta varje år, säger Linda Andersson, distriktssköterska på Hertig Knuts vårdcentral i Halmstad.

Nytt vaccin
Förra året slog influensan till ovanligt hårt med en ny variant av influensa B. Fler än vanligt blev svårt sjuka och det drabbade framför allt de som inte valt att vaccinera sig.

– Det görs varje år en prognos om vilka influensatyper som kan bli aktuella den kommande säsongen, säger Anders Åkvist, chefsläkare närsjukvården Region Halland. I år förbättras vaccinet genom att skydd mot ytterligare ett influensavirus läggs till.

Regiongemensam influensasatsning
För att vaccinera så många som möjligt erbjuder Hallands vårdcentraler tider för drop-in. Dessutom öppnar Hallands sjukhus Varberg och Halmstad vaccinationsmottagningar för att erbjuda patienter inom medicinsk riskgrupp vaccination i samband med deras planerade besök i vården.