Dialysmottagningen blev ”Årets Miljöbyggnad 2016”

Den nybyggda dialysmottagningen på sjukhuset i Varberg har utsetts till ”Årets Miljöbyggnad 2016”. Priset delades ut i Stadshuset i Stockholm på tisdagskvällen av Reinhold Lennebo och är styrelseordförande i SGBC (Sweden Green Building Council).

På plats i Stockholm för att ta emot priset var ingenjör Josefin Lindfors och fastighetschef Tommy Thuvesson från Regionfastigheter. Priset delades ut i samband med konferensen för hållbart samhällsbyggande – Building Sustainability SGBC16 – som arrangeras av SGBC och Stockholms stad.

– Det var fullt fokus på miljö och energi i det här projektet, säger Tommy Thuvesson. Det är roligt att det uppmärksammas på det här sättet.

Så här skriver SGBC-juryn, bland annat, i sin motivering: ”Projektet Getakärr/Njuranalys visar att även en komplex och teknikintensiv byggnad, som en sjukvårdsbyggnad, kan certifieras på allra högsta nivå i MB. Detta har uppnåtts genom lyhörd samverkan mellan beställaren Regionfastigheter i Halland och anlitade konsulter och entreprenörer för att hitta optimala lösningar och därmed uppnå guld på samtliga 15 indikatorer...”

– Miljötänket har gått som en röd tråd genom hela processen, säger Josefin Lindfors. Det finns, till och med, solceller på taket.  

Byggnaden invigdes i maj 2016 och ligger på södra sjukhusområdet i Varberg. Den är på drygt 3 000 kvadratmeter. Dialysmottagningen med plats för 28 patienter ligger i bottenvåning. En trappa upp finns en njurmottagning och smärtrehabiliteringen. Huset ritades av White arkitektbyrå och kostade totalt 94 miljoner. Byggnaden har höga miljö- och hållbarhetskrav och har miljöklasscertifieringen – Guld.