Idag fyller Folktandvården 80 år!

Idag för 80 år sen fattades beslutet om en statsfinansierad, allmän tandvård för barn, unga och värnpliktiga. Folktandvården var född och sedan dess har vi som bor i Sverige inte bara fått behålla de flesta av våra tänder – vår munhälsa är dessutom i världsklass! 

Det firar vi lite extra på alla våra kliniker i Halland idag!

 

För inte så längesedan var tänder en bristvara i Sverige. Visserligen fick folk precis lika många tänder då som nu, men de förlorades betydligt snabbare. När en tand gjorde ont drog man helt enkelt ut den. Och det var inte så noga vem som gjorde det; smeden, klockaren eller grannen som hade en tång i förrådet. Inte konstigt att folk blev tandlösa. Tänderna blev en social markör och 1938 fattades beslutet om en statsfinansierad, allmän tandvård för barn, unga och värnpliktiga. Folktandvården var född och sedan dess har vi som bor i Sverige inte bara fått behålla de flesta av våra tänder – vår munhälsa är dessutom i världsklass! Det hurrar vi för nu när Folktandvården fyller 80 år.

Tillsammans gör vi jobbet!
Som passionerad folkhälsoaktör har vi kommit långt i vår strävan efter en jämlik tandvård för alla men det finns fortfarande arbete att göra. Det viktigaste förebyggande arbetet gör du hemma i badrummet. Våra 351 medarbetare i Halland driver utvecklingen fortsatt framåt varje dag, med målet om en frisk mun för alla!

Läs mer om Folktandvårdens historia här!