Många fredsvänner kände sig kallade

I helgen hölls ett tre dagar långt internationellt fredsforum i Varberg. Forumet var höjdpunkten på firandet av fredsåret i Varberg till minne av den Allmänna fredskongressen som hölls i Rosenfredsskolans aula 1915 mitt under det första världskriget

Då samlades drygt tvåhundra– mest herrar och några kvinnor (om man ska döma av fotografierna) – i Rosenfredsskolans aula. Kongressen resulterade i en resolution där en av punkterna uppmanade till att skapa ett världsparlament där konflikter mellan länder skulle lösas utan krig och vapen. 

Nu, 100 år senare, var det en blandning av unga och gamla, män och kvinnor, fredspristagare och FN-veteraner som deltog i kulturhuset Komedianten. Totalt hade aktiviteterna under de tre dagarna  2 724 besökare.

 Eva Nyhammar representerade Region Halland på fredsforumet. Vad tog du med dig från de tre dagarna i Varberg? 

– Jag hade förmånen att få delta i en lång rad kunskapsintensiva och perspektivrika seminarier. På scenen och i publiken samsades olika åsikter och lyssnande var lika starkt som det egna talet. Ett starkt engagemang i avgörande och tyvärr alltför aktuella frågor.

Under fredsforumet arrangerades ett femtontal seminarier om olika konfliktområden. Varbergsbon Marcel Mulombo (bilden), som vi berättade om i senaste numret av Halland – bästa livsplatsen, var en av talarna på seminariet om Demokratiska Republiken Kongo.  

Foto: Claes Grunditz     

Eva Nyhammar representerade Region Halland på fredsforumet. Vad tog du med dig från de tre dagarna i Varberg?

 

Jag hade förmånen att få delta i en lång rad kunskapsintensiva och perspektivrika seminarier. På scenen och i publiken samsades olika åsikter och lyssnande var lika starkt som det egna talet. Ett starkt engagemang i avgörande och tyvärr alltför aktuella frågor.