Nu startar årets influensakampanj!

Nu drar årets influensavaccination igång i Halland. Bengt ”Böna” Hansson, den legendariske handbollsspelaren i HK Drott och i landslaget, är först ut med att vaccinera sig. Därefter står alla Hallands läkar- och distriktssköterskemottagningar redo att ta emot de som behöver vaccinera sig.

Den årliga influensavaccineringen riktar sig främst mot riskgrupperna:

• Personer över 65 år
• Gravida från 16:e graviditetsveckan
• Alla yngre med kroniska sjukdomar som ökar risken för svår influensa och komplikationer

– Det är viktigt att alla i riskgrupperna vaccinerar sig mot influensa eftersom de löper större risk att bli sjuka, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.
– Vaccination ger ett bra skydd mot komplikationer som hjärtsvikt och lunginflammation, avslutar Mats.

Influensakampanjen drar igång varje år i november och har som syfte att nå alla i riskgrupperna. Influensavaccineringen är en nationell satsning som Region Halland under många år tagit del av med stor framgång. Förra året vaccinerade sig 56 % av alla pensionärer i Halland, vilket är ett av de bättre resultaten i hela landet, men ambitionen är att nå ännu fler.

– Eftersom influensaviruset förändras från år till år är det viktigt att veta att det krävs en ny spruta varje år säger Magnus Tenfält, chefsläkare för närsjukvården i Halland.
– Vaccination mot influensa har stor betydelse för både individen och samhället. Vår målsättning är att vaccinera minst 75 % av alla som fyllt 65 år, alla gravida från vecka 16 och alla yngre med ökad risk för komplikationer, avslutar Magnus.

Bengt ”Böna” Hansson, den legendariske handbollsspelaren i HK Drott och i landslaget är först ut med att vaccinera sig. På frågan om varför Bengt tycker det är viktigt att vaccinera sig svarar han:

– Efter en del problem med en höftled och en kota behöver jag träna för att må bra. En influensa kan göra så att jag tvingas avstå från träningen i flera månader. Vaccinationen går snabbt och smidigt och jag har aldrig upplevt några biverkningar.  Jag tycker det är jättebra att kunna få det här skyddet för 60 spänn!

I år används vaccinet Fluarix i Halland. Vaccinet är väl beprövat och skyddar mot tre typer av influensavirus. Det ger ett bra skydd och innehåller inget konserveringsmedel. Biverkningarna är begränsade till ömhet i armen.

För ytterligare upplysningar
Mats Erntell, smittskyddsläkare, tfn 035-13 16 13, mobil 070 – 319 16 13
Magnus Tenfält, chefläkaren för Närsjukvården Halland, mobil 070-328 29 44

Läs mer om influensa och hur man vaccinerar sig i Halland!
Det går också bra att ringa till 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning, tfn 1177.